fbpx

Is lekker slapen voor jou ook zo’n ding? Je denkt: tijd om naar bed te gaan, hebt je klaar gemaakt en dan lig je daar… Kijkend naar het plafond, draaiend, piekerend tot de slaap eindelijk eens een keer wil komen.

In dit blogartikel 13 tips om lekker te kunnen slapen:

Voordat je naar je slaapkamer verkast…

Een paar dingen zijn belangrijk om op te letten:

1. Vermijd inspannende activiteiten vlak voordat je gaat slapen. Zorg dat er bijvoorbeeld minimaal 2 uur zit tussen sporten en naar bed gaan.

2. Zorg dat er minimaal een uur zit tussen je avondmaaltijd en het tijdstip waarop je gaat slapen, maar ga niet hongerig naar bed.

3. Vermijd alcohol, cafeïne en nicotine, het liefst helemaal, maar anders zeker vijf uur voordat je naar bed gaat.

4. Drink een half uur voordat je naar bed gaat een kop warme kruidenthee. Kamille, valeriaan of geurig ijzerhard zijn bijzonder ontspannend.

5.  Stel een vaste routine in voor het slapen gaan, inclusief een bepaalde tijd waarop je gaat slapen en waarop je weer opstaat.

6. Maak je hoofd leeg door alles wat je nog moet doen of onthouden op te schrijven.

7. Leg voor je slapen gaat alvast je spullen voor de volgende dag klaar.

8. Slaap in een koele slaapkamer, maar zorg wel dat je bed lekker warm is.

 

Okay, check, check.

En daar ga je dan. Trapje op, de badkamer in. Je doet het licht van de badkamer aan en knijpt je ogen dicht. Pfoeh, wat een fel licht. Zodra je een beetje gewend bent zet je de electrische tandenborstel aan en laat de zoemende geluiden tot je doordringen. Oh, ja, nog ff douchen. Fris en fruitig stap je uit de badkamer en loopt op je gemakje naar je slaapkamer. Daar ga je dan… Je gaapt eens even, rekt je uit en denkt: ‘Zo, nu lekker slapen.’ Daar lig je dan. Misschien val je direct als een blok in slaap. Maar misschien speelt er zich nog een film af in je hoofd van alles wat er die dag is gebeurt. Raak je aan het piekeren om dat ene wat je al een tijd dwars zit. Je draait je van je ene zij op de andere en zucht. Hoe kom je in slaap?

 

En dan… dit kun je doen om beter te slapen:

9. Probeer prikkels als fel licht, geluiden en geuren waar jij (over)gevoelig voor bent zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen. Pas evt je structuren erop aan door ’s morgen met de electrische tandenborstel te poetsen en een zacht schijnend lampje in de badkamer te gebruiken.

10. Ga niet werken in bed en praat in bed niet over huiselijke problemen of problemen op je werk. Zie je bed als je heiligdom, waar geen plaats is voor zakelijke of ingewikkelde beslommeringen.

11. Doe een mindfulness of ontspanningsoefening om te ontspannen. Strek bijv. zachtjes je ledematen en houdt deze rekbeweging één of twee minuten vast of zet een relaxatiemuziekje aan.

12. Probeer ook hier zoveel mogelijk een vaste structuur te gebruiken, door bijv. een positieve, helpende gedachte voor de geest te halen voordat je gaat slapen.

13. Neem eventueel een milde dosis melatonine om het inslapen en doorslapen te bevorderen.

Bonustip: Probeer eens een verzwaringsdeken om beter te kunnen ontspannen.

 

Alles al geprobeerd en nog niet goed slapen?

Het is altijd een goed idee om dit met je huisarts te bespreken en te kijken welke mogelijkheden er zijn. Weet dat veel mensen met autisme slaapproblemen hebben. Vaak is een belangrijke oorzaak de stressgevoeligheid.

 

Wil jij beter slapen?

Leer dan hoe je je stress kunt verminderen, waardoor je meer rust in je hoofd krijgt. En daardoor beter kunt slapen. Doe ook mee met de online training RustFormule. Ga stap voor stap aan de slag en maak jouw eigen rustplan. Daar heb je nu veel aan, zodat je beter slaapt, maar je zult zien dat je daardoor ook een prettiger mens bent, makkelijker gesprekken voert, socialer kunt zijn, beter presteert op je werk, de ‘herrie’ van de kinderen beter kunt verdragen, etc..

Kijk snel hoe jij ook aan de slag kunt met jouw RustFormule. Kijk hier voor meer details.