Ik ben een groot fan van Colette de Bruin. Zij heeft een prachtige methodiek ontwikkeld die ze beschrijft in het boek ‘Geef me de 5’. Colette heeft deze methodiek ontwikkeld voor kinderen met autisme, maar ook volwassenen kunnen hier veel van leren.

Een van deze onderdelen licht er graag voor je uit. Namelijk: gebruikmaken van de 5.

Wat zijn die 5 dan?

Met de 5 bedoelt Colette de Bruin: wie, wat, waar, wanneer en hoe. Als je deze in een puzzelstuk zou zien dan zit de ‘wat’ in het midden met aan de hoeken de ‘wie’, ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘hoe’. Hoort de ‘waarom’ er dan niet bij zou je denken. Nee, die hoort niet bij de kern en ik zal je straks uitleggen waarom.

Het nut van de 5

Bij autisme wordt de waarneming in de hersenen verwerkt als fragmenten of ook wel puzzelstukjes genoemd. Hierdoor is het moeilijk om samenhang te zien, indrukken aan elkaar te koppelen en oorzaak en gevolg aan elkaar te verbinden. De ‘geef me de 5 methode’ sluit daarop aan door de 5 puzzelstukjes wie, wat, waar, wanneer en hoe steeds weer te benoemen waardoor je meer duidelijkheid en voorspelbaarheid krijgt.

Hoe gebruik je de 5

Door de antwoorden op de wie, wat, waar, wanneer en hoe vragen bij elkaar te zoeken ontstaat er samenhang. Je kunt onduidelijkheden verduidelijken met de 5. Miscommunicatie verhelderen door bewust deze 5 vragen te stellen in het gesprek.  

Waarom de 5 en niet de 6?

Even terugkomend op de waarom. Met de waarom vraag je naar de achterliggende reden, of om achtergrond informatie te krijgen. Je doet dan een groot beroep op je inzicht, waar juist bij veel mensen met autisme een beperking zit. Niet iedereen antwoord op duidelijke manier op een waarom vraag. Vaak zijn het juist hele verhalen met allerlei redenen, oorzaken, emotionele argumenten. Waarom vragen roepen juist nog meer vragen en onduidelijkheid op. Terwijl jij juist meer duidelijkheid wilde. Geen waarom vragen stellen dus? Doe het wel als je behoefte hebt aan die achtergrond informatie over de achterliggende reden. Maar bedenk wel dat het mogelijk meer vragen oproept.

Dus, vraag door op de 5

Gebruik deze vragen als je meer duidelijkheid en voorspelbaarheid wilt hebben, of een afspraak wilt maken. De formulering is natuurlijk afhankelijk van de gebeurtenis, situatie of het onderwerp. Bijvoorbeeld:

WAT is mijn taak

HOE voer ik hem uit

WANNEER moet ik het doen

WAAR vindt het plaats

WIE is erbij betrokken

Met deze 5 vragen heb je een handige tool in handen om meer duidelijkheid en voorspelbaarheid te krijgen in je leven. Meer rust.

De impact die meer rust heeft, is enorm. Het is een terugkerend thema in mijn nieuwsbrieven en artikelen én ook één van de modules van de AutismeCoachOpleidingen.
Mocht je het fijn vinden om al die informatie eens in een e-book terug te lezen, vraag dan het e-book ‘In 7 stappen rust bij autisme’ aan.

Of misschien is een handige checklist op één A4-tje iets voor jou. Eén A4-tje, zodat je ‘m kunt uitprinten en op een strategische plek in huis kunt ophangen. De 7 stappen checklist ‘Rust in je Hoofd’ helpt jou of je klant om van stress naar rust in je hoofd te komen.