Als je autisme hebt dan heb je vaak allerlei problemen op het gebied van communicatie, zelfvertrouwen, inzicht in jezelf en anderen en ervaar je veel stress. Dit is jammer maar helaas wel het dagelijks leven. Je kunt jezelf niet isoleren op een geluidsvrij zolderkamertje. Je komt in aanraking met anderen, wordt geconfronteerd met je eigen (on)kunde en krijgt te maken met veranderingen waar je niet om gevraagd hebt.

Op een bepaald moment ben je het zat. Je wilt nu eindelijk wel eens beter begrijpen hoe je met anderen om kunt gaan. Je wilt graag weten hoe je kunt voorkomen dat je steeds in de war raakt bij ongeplande veranderingen. Hoe kun je je afsluiten voor prikkels? Wat meer zelfvertrouwen zou ook niet verkeerd zijn. Wat jij nodig hebt is specifieke kennis en begeleiding, afgestemd op jouw autisme. Maar hoe pak je dat aan?

Zo ook een van mijn klanten. Nadat hij allerlei problemen kreeg werd hij door de huisarts doorverwezen naar een GGZ instelling. Daar kreeg hij een diagnose in het autistisch spectrum. Vervolgens volgde hij een psychoeducatietraining. Daarna werd hij naar huis gestuurd. Want, na deze (overigens niks verkeerd van te zeggen) training had de instelling niets meer in huis. Daar zat hij dan. ‘Ik heb autisme en ik weet een beetje wat het is, maar nu? Wat betekent dat dan concreet voor mijn gezin, mijn werk, etc.’ ‘Kennelijk mis is dus allerlei vaardigheden en inzichten maar ik wil er graag mee aan de slag’ ‘Ik wil verder.’ En dan begint er een speurtocht over het internet en bij allerlei hulporganisaties.

Dat is dus wat een diagnose voor mensen kan betekenen. Dan begint het voor veel mensen pas. Dan begint die soms eindeloze zoektocht door hulpverlenersland voor de juiste begeleiding. De oplossing is om begeleiding te zoeken die kennis heeft van autisme. Die jou de juiste vaardigheden aan kan leren en inzichten kan geven. En wat ook heel belangrijk is: waar je een klik mee hebt. Waar je een luisterend oor hebt, je verhaal kwijt kunt.

Zo kwam de klant waar ik het net over had bij mij. Wij hebben zijn persoonlijkheid in kaart gebracht. Hij heeft inzichten en vaardigheden opgedaan om beter met anderen om te gaan. Zijn zelfvertrouwen ging met grote sprongen omhoog. Inmiddels kan hij het weer zonder begeleiding doen. Voor hem geweldig en mij geeft het veel voldoening omdat ik weer iemand blij heb kunnen maken.

Met deze tips kun je zelf al aan de slag:

Tip 1: Schrijf eens op wat jouw positieve en minder positieve kanten zijn. Welke kenmerken van autisme zijn typerend voor jou? Op deze manier krijg je meer inzicht in jezelf.

Tip 2: Lees een aantal boeken over autisme, bijvoorbeeld ‘Een vreemde wereld’ ‘Aspergirls’ of ‘Handboek Asperger syndroom’. Maak voor jezelf aantekeningen als je dingen leest waar jij verder mee kunt of die heel herkenbaar zijn.

Tip 3: Praat met anderen over jouw autisme, geef hen wat inzicht in hoe het bij jou werkt en hoe ze je kunnen helpen.

Tip 4: Zoek iemand die je kan begeleiden en die verstand van autisme heeft.

Tip 5: Denk positief. Autisme heeft heel veel mooie kanten en daar mag je ook van genieten.

Door deze tips toe te passen zal het leven wat makkelijker worden.