Niets vervelender dan weten dat van die kleine sociale gesprekjes je enorm veel spanning opleveren. Terwijl je er niet altijd onderuit kunt komen. Zoals in vakantietijd. De buurman op de camping die een praatje met je wil maken. Of het andere Nederlandse stel, dat net als jullie in dat kleine hotelletje verblijft en jullie steeds aanspreekt.

Als je je in autisme herkent heb je vaak meer moeite met dit soort gesprekjes dan mensen zonder autisme. Je krijgt van anderen wel eens verwijten naar je hoofd: wat doe je ongezellig, waarom zeg je nooit iets tijdens een feestje, waarom wil jij altijd alleen maar feitelijkheden weten? Maar ja, een social talk is ook best ingewikkeld als het niet vanzelf gaat. Waar moet je het over hebben? Hoe voel je je meer op je gemak tijdens een praatje? Wat doe je als op een willekeurig moment het gesprek stil valt en je met geen mogelijkheid meer kunt bedenken wat te zeggen.

In dit blogartikel krijg je vijf tips om betere praatjes te maken.

TIP 1:   Zorg voor een positieve mindset

Een praatje met iemand maken is best spannend, maar wat kan er nou helemaal gebeuren? Je kunt gaan blozen, stotteren, je verspreken, niet meer weten wat te zeggen, hartkloppingen krijgen. Je zult merken dat dit onaangenaam is, maar onschadelijk. Neem je angstreacties met nieuwsgierigheid waar zonder jezelf er inwendig voor af te straffen. Het is trouwens goed om te weten dat 93% van de mensen verlegen zijn. De meeste mensen voelen zich in gezelschap niet op hun gemak, ook als ze het niet laten merken. We zijn bovendien bang om afgewezen te worden, terwijl dat in de praktijk vaak helemaal niet aan de orde is. Meer dan je best doen in een gesprekje kan niet.

TIP 2:   Stel jezelf een realistisch doel

Bijvoorbeeld: ik maak vanavond met 2 mensen kennis. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Probeer eerst een gesprekje te beginnen op plaatsen waar het makkelijker voor je is. In de trein met iemand die je naar alle waarschijnlijkheid toch nooit weer tegen komt. Leg de lat steeds een klein stukje hoger.

TIP 3:   Neem zelf het initiatief

Afwachten tot anderen naar jou toekomen levert je niet veel op. Maak oogcontact, begroet mensen hartelijk, lach vriendelijk en stel jezelf voor. Ga je naar een bijeenkomst dan is het vaak gemakkelijker om met iemand in gesprek te gaan die je al een beetje kent. Daarbij voel je je vaak beter op je gemak dan bij een wildvreemde. Helemaal prima natuurlijk en een uitstekende opwarmer, maar ontneem jezelf niet de kans en mogelijkheid om met andere interessante mensen in contact te komen.

TIP 4:   Bereid je inhoudelijk voor

Van te voren weet je vaak of je te maken krijgt met bekenden of met onbekenden. Weet je van te voren dat je voornamelijk onbekenden tegen komt op een bijeenkomst dan zijn neutrale binnenkomers erg handig.  Bijvoorbeeld: ‘Wat een prachtige dag is het toch. Van welk seizoen houd jij het meest?’ Stel dat je iemand tegenkomt die je al eerder hebt ontmoet kun je vragen: ‘Hoe is het met je werk gegaan sinds we elkaar voor het laatst hebben gezien?’ Zorg ervoor dat je een lijst met gespreksonderwerpen hebt. Zeg geen dingen waar anderen aanstoot aan kunnen nemen (bijvoorbeeld dat ernstige ongeluk) of waar de meningen enorm verdeeld over zijn. Begin met positieve en niet al te moeilijke onderwerpen. Het weer is een prima onderwerp. Daarnaast maakt iedereen wel dingen mee waar ze een gesprekje over kunnen beginnen: de vereniging waar je lid van bent, de school waar je kinderen heen gaan, de vakantie van volgend jaar, je hobby of ontspanning. En wellicht zijn er ook wel andere onderwerpen waar je boeiend over kunt vertellen: een vakantie die anders verliep dan je verwacht had, een geweldige prestatie, iets wat bij toeval gebeurde of een onwaarschijnlijk avontuur. Ga bij jezelf eens na welke onderwerpen jij allemaal naar voren kunt brengen en wat je hierover kunt vertellen waarbij je het positief en niet te moeilijk maakt. Met een goede voorbereiding maak je zekerder en meer op je gemak een praatje met anderen.

TIP 5:   Houd het gesprek gaande

Een gesprekje lijkt wel een beetje op een potje voetbal. Je weet nooit precies wanneer je de bal toegespeeld krijgt. Het is bij een sociaal gesprekje dus heel belangrijk dat je goed luistert naar wat er gezegd wordt door de ander. Dat is nodig om de ander een intelligente vraag te stellen zodat je het gesprek op gang houdt en het soepel verloopt. Als iemand bijvoorbeeld over zijn vakantie aan het praten is maak dan niet te snel een einde aan het gesprek maar vraag door. Vraag welke plaatsen ze bezocht hebben, wat ze hebben gedaan en waar ze nog wel eens een tweede keer heen zouden willen. Zo ontstaat er een beter contact dat als prettig wordt ervaren. Hierbij zorg je dat je een geïnteresseerde houding hebt en oogcontact houdt. Daardoor weet je gesprekspartner dat je nog steeds oplet en belangstelling hebt. Meestal gebeurt het dan dat je na verloop van tijd de bal teruggespeeld krijgt: ‘En wat is jouw favoriete vakantiebestemming?’

Welke tips gebruik jij om betere praatjes te maken? Je reactie is van harte welkom!

Wil jij leren hoe je op een ontspannen manier gesprekken kunt voeren en hoe je tweerichtingsverkeer creëert? Kijk dan of de online training ‘Praatjes Maken’ wat voor jou is.