Om meer rust te ervaren denk je al snel aan ontspanningsoefeningen, drukte vermijden, je terugtrekken. Niets mis mee. Het kan je erg veel rust brengen. Ik ben van mening dat je zelf actief aan de slag moet om meer rust te ervaren in je leven.

Tegenstrijdig

Het klinkt tegenstrijdig. Aan de slag voor rust. Toch blijkt in de praktijk dat een pro-actieve instelling je een gevoel van grip en invloed geeft. En dat geeft je aanzienlijk veel rust. Dat je weet wat je kunt doen om je stress beter te hanteren. Dat je concrete acties kent die bij jou passen waarmee jij meer rust ervaart. Dat je die kunt toepassen zodat je energie overhoudt om leuke en belangrijke dingen te doen.

Snelle wereld

We leven in een wereld waarin alles snel gaat. Nieuws is haast al achterhaald op het moment dat het gedeeld wordt. Stromen informatie blijven op je af komen. Alles moet nu, direct en liefst gisteren klaar. De tijd dat je, ook met bijzonder gedrag, in een organisatie kon blijven tot je pensioen is voorbij. Er wordt sociaal gedrag van je gevraagd. Je moet je assertief opstellen. Om kunnen gaan met meningsverschillen en feedback. Meegaan met veranderingen, ook als ze niet in jouw straatje passen.

Gevolgen

Doe je dat niet, dan word je ontslagen, krijg je een outplacementtraject, wordt jouw tijdelijke baan niet verlengd. Regelmatig krijg ik van mensen met autisme dit soort verhalen te horen. Die, als ze dat geluk nog hebben, van de ene naar de andere tijdelijke baan hoppen en steeds weer te horen krijgen dat ze niet goed functioneren, te vaak ziek zijn, te vaak conflicten hebben.

Pas je je aan, of…?

Kun je dan, als hoger functionerende man of vrouw met (kenmerken van) autisme, nog zeggen: ik ga mij niet aanpassen aan de wereld van niet-autisten? Anderen moeten zich maar aan mij aanpassen? Laat mijn leidinggevende maar op cursus gaan? Geen vaardigheden leren waardoor je beter functioneert? Want dat zou betekenen dat je zonder baan en inkomsten komt te zitten. Je huis moet verkopen en een zinvolle dagbesteding ontbeert.

Een wereld te winnen

Laat mij duidelijk zijn: ik vind het enorm belangrijk dat er begrip is voor mensen met autisme. Ik vind dat er nog een wereld te winnen is aan betrekkelijk eenvoudige aanpassingen in de aansturing van mensen met autisme. Ik weet dat het enorm moeilijk kan zijn om vaardigheden te leren die juist raakvlakken hebben met de beperkingen door het autisme.

Eigen verantwoordelijkheid

Maar dat neemt niet weg dat je een eigen verantwoordelijkheid hebt om je te ontwikkelen en mee te gaan in de wereld waarin je leeft. Op een manier die bij je past. Of je nou autisme hebt, of ‘gewoon’ onzeker bent, last hebt van depressieve klachten, of wat dan ook maar. Iedereen, ook als je autisme hebt, heeft de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Je hoeft vanuit deze eigen verantwoordelijkheid echt niet iemand anders te worden, of ver over je kunnen en grenzen heen te gaan.

Niet gemakkelijk

Ik zeg niet dat je ontwikkelen gemakkelijk is. Het vraagt een groot commitment. Het vraagt lef om te experimenteren. Het vraagt geduld als het niet zo snel gaat als je zou willen. Het vraagt een andere manier van kijken. Je open durven stellen en kritisch kijken naar je eigen houding, gedachten en gedrag.

Waardevol

Maar door je eigen verantwoordelijkheid serieus te nemen ben je een prettig mens, een waardevolle partner en ouder. Een interessante collega om mee samen te werken. Dan word je serieus genomen en mogen jouw bijzonderheden er ook zijn. Omdat je niet vanuit een slachtofferrol aanpassing vraagt of eist, maar omdat je begrip vraagt en zelf ook je best doet om sterker en beter te worden in dat wat je lastig vindt.

Eerst rust

In alle gevallen is de eerste stap zorgen voor voldoende rust in je leven. Door te weten welke signalen duiden op stress, de oorzaken kennen en vervolgens weten wat je daar zelf aan kunt doen en hoe je ervoor kunt zorgen dat anderen je daarbij kunnen helpen. Vanuit deze pro-actieve houding ga je rust ervaren en kun je verder bouwen aan andere vaardigheden.

Boek Meer rust en minder stress bij autisme

Wil je aan de slag gaan met meer rust in je leven dan kan het boek Meer rust en minder stress bij autisme je hierbij helpen.

In het boek Meer rust en minder stress ontdek je:

  • Een simpele formule van 7 stappen om meer rust en minder stress bij autisme te ervaren.
  • Hoe je met slimme manieren je stress beter kunt hanteren en burnout kunt voorkomen.
  • Praktische tips en manieren voor rust in je hoofd waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Plus je kunt een gratis online werkboek aanvragen met aanvullende oefeningen en extra tips!

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van het boek.