Denk niet dat je partner of puber met autisme geen antwoord wil geven of geen gesprek wil. Het zit hem soms in kleine dingen. Dit is zo’n ding…

De beste manier om met je partner of puber met autisme in gesprek te blijven, is om wat vaker je mond te houden.

Wat zeg je me nou? Vaker je mond houden? Ja!

In onderstaande video leg ik het je uit.

Want weet je wat we vaak doen in een gesprek? We pakken alles aan om op voort te borduren en door te vragen. Soms stellen we rustig drie vragen tegelijk.

En dan?

Dan is de aandacht weg. Weet hij niet meer waar ie op moet antwoorden. Bij vraag drie is vraag een meestal niet meer in beeld.

De een doet zijn best om overal antwoord op te geven en is heel hard aan het nadenken om het juiste antwoord te geven. Je ziet als het ware de radertjes in het hoofd aan het werk. Maar het blijft wel stil.

De ander raakt compleet in verwarring en kan niet meer goed nadenken en denkt: toedeloo!

Dus zorg dat je één ding tegelijk vraagt!

Zo vaak denken we dat ze geen contact willen, geen praatje, geen verbinding.

Maar ze willen JUIST WEL verbinding. Ze willen WEL een gesprek. Ze willen WEL antwoord geven. Ze willen WEL met je in contact, ze willen WEL dingen delen.

Wat als het nou allemaal net even wat anders werkt voor hen?!

Het vraagt van jou dat je de juiste vraag stelt op het juiste moment.

En dat is iets wat je kan leren.

Soms maken we het gewoon veel te ingewikkeld. We zijn te snel en waardoor die overweldigd raakt.

Een mooi voorbeeld hiervan wat iemand tijdens de Q&A van de online training Ontspannen Omgaan met Autisme vertelde. Een dame die al super ervaren was als begeleidster met de doelgroep mensen met autisme en die van mij de tip hoorden om eens wat vaker de mond te houden na het stellen van één vraag.

En wat gebeurde er? Ze was flabbergasted. Ze zegt Marja….Dat was de gouden tip. Ik moet gewoon wat vaker m’n mond houden.

En dat is wat ik jou ook gun, want daarna komen er briljante gesprekken die je vooraf niet voor mogelijk had gehouden. En is dit nou iets waarvan jij denkt…. Wow. Dat soort dingen wil ik ook leren.

Doe dan een keer mee met de online training over de Geheimen van het Omgaan met Partners of Pubers met Autisme dan vertel ik je er meer over.

Meld je je gelijk even aan via de link hieronder? Tot binnenkort dan!