Begrip ….

Een ongemakkelijke stilte viel. ‘Autisme?!’ ‘Ah, vandaar. Nou begrijp ik waarom die vaak zo vreemd doet. Kun je er dan niet voor zorgen dat ie een beetje normaal doet, dan?!’

Auwww!

Begrip? Ze begreep het helemaal niet. Alleen al door te zeggen dat ze begrijpt waarom hij zo vreemd doet, kwetst me enorm.

Het blijft me raken

Ook al heb ik al heel wat shit over me heen gekregen. Het blijft me raken. Ook al doe ik m’n best om me af te schermen voor rotopmerkingen, het komt er regelmatig toch doorheen.

  • Mensen die je raar aankijken omdat je op een andere manier een situatie aanpakt dat anderen.
  • Mensen die commentaar hebben waarom je zo in detail dingen benoemt en dat overdreven vinden.
  • Mensen die bij je wegblijven omdat ze het te ingewikkeld vinden om contact te hebben omdat het soms even te veel is en het niet lukt.
  • Mensen die je een slechte moeder vinden omdat je kind raar of vreemd doet. Zich niet aanpast aan de ongeschreven regels.
  • Mensen die je niet mee aankijken of negeren.
  • Alsof het hebben van autisme in je gezin besmettelijk is.
  • Alsof je niet menselijk bent omdat je op een andere manier omgaat met je autismeheld.
  • Alsof je kind een marionet is waar je als ouder maar aan hoeft te trekken en doet wat je commando is.

Hogere kunst

Maar zo werkt het niet. Omgaan met iemand met autisme is een hogere kunst.

Om er voor te zorgen dat er harmonie is in het gezin waar autisme een rol speelt, zijn er essentiële randvoorwaarden nodig, waar iedereen zich in kan ontspannen. Zijn er duidelijke afspraken nodig waar geen spelt tussen te krijgen is en waar iedereen zich aan houdt. Is er een liefdevolle benadering nodig die afgestemd is, zodat wat je zegt en doet ook binnen kan komen. Is het nodig dat je soms super duidelijk bent, kort, krachtig en op het directieve af. Heb je een hele specifieke aanpak als je iets wilt bereiken, waarbij je weerstand, gebrek aan motivatie, afstand, passiviteit of agressiviteit kunt handelen. En is het nodig dat je heel goed voor jezelf zorgt. Zodat jij, als spin in het web, er kunt zijn en op de beste manier kunt reageren. Vanuit positiviteit en mogelijkheden, die er volop zijn.

Dat is niet iets wat je zomaar ‘hebt’. Dat kost jaren en jaren om dat te ontwikkelen. Om te finetunen en dan nog is er steeds meer te leren.

Om je hierbij te helpen heb ik de 365 Krachtige AutismeTips geschreven. Zodat je dagelijks één waardevolle tip krijgt die je gelijk in de praktijk kunt toepassen om ervoor te zorgen dat jullie contact gewoon een stukje beter gaat. Lees hier wat deze tips voor jou kunnen beteken.