Een nieuw jaar met volop mogelijkheden ligt voor je. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Veel mensen zien de overgang naar het nieuwe jaar als een mogelijkheid om nieuwe doelen te stellen. Te reflecteren op het voorbije jaar. Te onderzoeken wat lekker liep en waar je niet tevreden over was.

Die reflectiemomenten vind ik zelf enorm belangrijk én waardevol. Eerlijk gezegd doe ik dat reflecteren niet maar één keer per jaar. Soms wel meerdere keren per dag. Wat gaat er goed en wat kan beter. En daarop mijn aanpak aanpassen.

Zodat het leven mooier en makkelijker wordt. Keer op keer. Dat is een vorm van persoonlijk leiderschap. Waarbij je zelf het heft in handen neemt. En doet wat goed voor jou en je geliefden is.

 

Reflecteren brengt je verder

Toch is reflecteren niet voor iedereen makkelijk. We merken in de coaching van mensen met autisme dat zij reflectie vaak super moeilijk vinden. Gesprekken gaan vaker over anderen die dingen fout doen, beter kunnen doen, beter hadden moeten begrijpen. 

Of dat er eerst voorliggende vragen zijn over het HOE en WAAROM.

Volkomen logisch als je snapt hoe autisme werkt. Toch betekent het niet dat reflecteren niet mogelijk is.

Zeker wel. Hoe? Dat weten onze autismecoaches als geen ander en praktiseren dat keer op keer.

Stress als blokkerende factor

Vaak merken we dat stress ook een blokkerende factor is. Door hoge stress kun je vaak minder helder nadenken. Zit je hoofd vol met alle stressfactoren en is er minder ruimte voor andere zaken.

Of zoals laatst iemand zei:

“Elke dag sta ik op met de vraag: wat is er nu weer anders dan gisteren?”

Knap lastig als je gevoel van veiligheid en rust grotendeels afhankelijk is van duidelijkheid en voorspelbaarheid.

Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om het leven mooier en makkelijker te maken. Voor mensen met autisme zelf, hun geliefden en coaches die hen helpen.

Wil je weten hoe?

Lees dan m’n boek: Meer rust en minder stress bij autisme>>>

boekHeb je m’n boek al, pak hem er dan nog weer eens bij. Wat kan er nog beter of meer? Reflecteer er eens op: wat gaat er al goed, wat kan beter? En hoe kun je dit in jouw leven inpassen?

Heb je er hulp bij nodig?

Vraag dan of een gespecialiseerd autismecoach je hierbij helpt. Mail ons of kijk zelf.

Ze zitten door heel Nederland >>>

Er komen steeds meer autismecoaches bij, binnenkort start er weer een flinke club met de AutismeCoachOpleiding. 

Gebruik je m’n boek in jouw coaching? Welk stuk kun je voor welke cliënt effectiever inzetten?

Weet dat de belangrijkste sleutel tot een mooier en makkelijker leven ligt in meer rust en minder stress bij autisme. Dus begin daarmee.