Mijn mailbox loopt bomvol als ik het niet bijhoud. Meestal ben ik blij met alle mails. Maar niet altijd. Regelmatig ontvang ik berichtjes van mensen die erg geholpen zijn met mijn blogartikelen, webinars en informatie die ik bied. Maar soms krijg ik ook mailtjes van mensen die mij vragen hoe ik het in mijn hoofd haal dat mensen met autisme zich steeds maar moeten aanpassen. En waarom moeten het nu ook al wárme relaties zijn?! Daar schrik ik van. Slaap er slecht van. Loop er over te denken.

Altijd maar aanpassen?

Aanpassen aan de wereld van niet-autisten is haast vanzelfsprekend als je autisme hebt. Wil ik dan als autismecoach dat je je nog meer aanpast aan de wereld van niet-autisten zodat je daardoor succesvol bent? Ja en nee. Ja, omdat ik denk dat je door je aan te passen meer op ‘hetzelfde’ level komt, je makkelijker aansluiting hebt en beter kunt communiceren waardoor je zo broodnodige relaties gedijen. Nee, omdat ik denk dat het belangrijk is dat je jezelf blijft. Met al je mooie en soms lastige kanten. Ik wil graag dat je duidelijk bent over wat je wel en niet kunt. Ik wens je toe dat je begrepen wordt omdat je het kunt uitleggen hoe het bij jóu werkt.

Of, zoals een van mijn nieuwsbrieflezers schreef: ‘Ik vind het heel tof hoe jij mensen met een anders-denkend brein toch zoveel mogelijk op een soort van gestroomlijnde golflengte probeert te brengen om zo te kunnen communiceren met andere mensen. Dat het anders-denken geen beperking hoeft te zijn.’

Problemen in relaties bij autisme

Als ik terugdenk aan de reacties die ik eerder kreeg na mijn vraag: welk probleem ervaar jij het meest t.a.v. relaties – bemerkte ik een aantal patronen.

Probleem 1:

Het eerste wat mij opviel is, dat als je autisme hebt, je het lastig vindt om de stress die gesprekken en relaties met zich mee brengen te hanteren. Je energie is beperkt en gaat vaak op aan gewoon ‘leven’. En dan moet je er ’s avonds ook nog voor je gezin zijn. Sociaal gezellig doen tijdens maaltijden en verjaardagen. Hoe handig zou het dan zijn als je meer ontspannen kunt zijn in relaties met anderen. Waarbij je aandacht houdt voor je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden.

Probleem 2:

Het tweede wat opviel is dat veel mensen worstelen met het op gang houden van gesprekken. Van koetjes en kalfjes gesprekken over niets tot diepere emotievolle gesprekken over de zin des levens. Als je gesprekken lastig vindt ben je geneigd om ze te vermijden of in ieder geval niet op te zoeken. Terwijl gesprekken juist helpen om verbinding te hebben met de mensen die belangrijk voor je zijn. Je krijgt daardoor tweerichtingsverkeer en écht contact.

Probleem 3:

Probleem drie was het last hebben van dubbele agenda’s en incongruent gedrag. Mensen mailden mij hoe irritant het is als mensen niet zeggen wat ze bedoelen. Terwijl je heel duidelijk voelt dat het niet klopt. Maar ook dat er spelletjes worden gespeeld die vermoedelijk door anderen worden begrepen, maar niet door jou.

 

Ik weet niet hoe het bij jou zit. Hoe jij de relaties in je leven momenteel ervaart. Ik hoop dat het allemaal goed gaat. Dat je een aantal mensen om je heen hebt waar je jezelf kunt zijn. Waar je heen kunt voor raad, daad en steun. Ik hoop ook van ganser harte dat je relaties prettig verlopen. Dat je veel goede gesprekken hebt waarin je je kunt uiten. Over dat wat belangrijk voor jou en de ander is. Of dit nu je partner, kind, collega of vriend is.

Wat kun je zelf doen in de omgang met anderen?

Als je nu benieuwd bent wat je zélf kunt doen om een meer positieve impact te hebben op de omgang met belangrijke anderen dan kan het interessant voor je zijn om er meer over te leren. Je kunt allerlei boeken lezen, films bestuderen, van anderen afkijken en nadoen. Allemaal heel nuttig en leerzaam. Maar je kan ook zelf aan de slag gaan met mijn online training ‘Verbeter je relaties’. In je eigen tempo, vanuit huis en wanneer het jou past.

Je leert hoe je je relaties – in de brede zin des woords – kunt verbeteren. Je leert concrete handvatten om de relatie met je partner, kinderen, familie, buren, vrienden en collega’s te verbeteren. Je krijgt voorbeelden, inzichten, tips en oefent om gesprekken meer ontspannen te voeren. Je leert specifiek op de behoeften van volwassenen met autisme afgestemde manieren om contacten ‘op te warmen’. Je ontdekt mogelijkheden die je makkelijk kunt toepassen waarmee je de relatie onderhoudt en verdiept. Klinkt dat als handig? Klik dan even hier en lees er meer over.