De strijd tegen de wilde dieren

In het middeleeuwse rustige stadje, tussen de rivier en een groot bos woedt een stille oorlog. Zoals het in een oorlog gaat proberen beide kanten elkaar te slim af te zijn. Zo worden er vele slinkse plannen gesmeed.

Gangen worden nagegaan

Waar zou de vijand vandaan komen? Welke strategie zou hij bepaald hebben? Welke route, hoe laat en met wie? Met een stok wordt een oorlogskaart op de kale grond getekend. Alle mogelijke scenario’s worden doorgesproken. Soms op verhitte toon, soms valt er een beladen stilte. Waarin ieder voor zich in gedachten verzonken in de uithoeken van het hoofd zoekt naar nog andere scenario’s.

Stilte voor de storm

Het is donker. De geluiden van de dag hebben plaats gemaakt voor nachtelijke geluiden. Een plotseling gefladder kondigt het vertrek aan van een vogel die zich daar voor de nacht had gesetteld. In de hoge haag probeert een wezel zich tegoed te doen aan een groep kauwen. Geritsel klinkt tussen de bladeren en een takje knapt. Op zich geen bijzondere geluiden voor de nacht. Maar in de tijd van stilte voor de storm is er een hoge waakzaamheid. Een over-alertheid die kleine signalen hoog opneemt.

Verontrustende signalen

De verkenners hebben die dag net terugkoppeling gegeven dat de randen van het bospad gemarkeerd waren. Voorheen was dat niet zo. Toen waren de randen net als anders. Opmerkelijk. Misschien heeft de aanvoerder van de vijand niet goed opgelet. Is het verraad? Een valstrik? Misleiding? Op sommige plekken waren er ook voetafdrukken te zien. En niet zo’ klein beetje. Nee. Echt heul veul. Dwars door de sloot waar nog een klein laagje water in stond. Voor de verkenners duidelijke taal. Hun verslag bracht rillingen teweeg in het normaal zo rustige stadje.

Schade

De uitkijkpost bracht al maanden de nachten wakend door om onheil aan te kondigen. Tot dusver was die vijand de goeien nog een paar keer te slim af geweest. Daarbij was er schade aangericht. En niet zo’n beetje ook. Gelukkig was de vijand nog niet helemaal binnengekomen. Maar het scheelde niet veel. De aanvallen voelden steeds zwaarder. Dat wakkerde de woede steeds meer aan. Het bracht een gevoel van onveiligheid. Het altijd zo groene vlakke grasland was flink gehavend. Enorme stukken waren willekeurig omgeploeterd. Alsof er een kudde wilde paarden in paniek raakte. Of misschien was er een interne strijd gaande. Daar waren de meningen nog over verdeeld.

Bescherming van huis en haard

Helaas duurt de strijd al een poos. De aanvoerder van de goeien heeft de aanvallen van de afgelopen tijd redelijk goed kunnen afweren. De burcht was al behoorlijk goed omheind om mogelijke vijanden buiten te houden. Op steeds meer plekken werden loopgraven, obstakels en hindernissen geplaatst. Om de naderende vijand maar te slim af te zijn. Hoe langer de strijd duurde hoe meer de burcht dichtgetimmerd werd. Veiligheid was prioriteit nummer één. Iedereen was gewaarschuwd. Overlevingsstrategieën werden met elkaar gedeeld, voor als het nodig was.

Medestanders

Intussen heeft de aanvoerder van de goeien gepoogd om medestanders te krijgen. Anderen die mogelijk kunnen helpen om de vijand te overwinnen. Of op zijn minst terug te dringen naar hun eigen territorium. Jammer genoeg blijken hier nogal wat politieke en wettelijke haken en ogen aan te zitten. Men wordt door mogelijke medestanders met een kluitje in het riet gestuurd. Zonder de gewenste hulp. Waarop de aanvoerder van de goeien jammerlijk zal moeten volharden in de strijd.

Dan is het zover

En dan is het zover. Om middernacht komen ze met ruim twintig tegelijk uit het bos rennen. Voor een goed waarnemer zal het op te merken zijn dat de grond trilt. Ge-oink en geknor draagt ver in de verder redelijk stille nacht. Wat zal deze nacht brengen? Hoe zal het aflopen? De kudde met wilde zwijnen raast langs op zoek naar de meest sappige wortels en vette wormen. De zeugen moeten goed eten dus er is veel eten nodig. De kudde weet dat het bij de burcht goed toeven is. Ze nemen de bocht richting burcht, maar stoot daar op een schokkend stuk draad. Met de schrik in de benen stuift de kudde in tegenovergestelde richting.

Optrekken

De kudde raast haastig door, richting stadscentrum. De stadse mensen zullen helemaal niet weten wat hen overkomt. Het leven vlakbij het bos is van andere orde dan het leven in een geplaveide ommuurde stad. Gelukkig worden de stadbewoners extra beschermt door de stadsgracht. Zelfs de burgermeester moet nu op de hoede zijn voor een aanval van de wilde dieren. Wie weet of dat de druk opvoert om op te treden en een einde te maken aan deze voorslepende oorlog.

Positieve bijkomstigheid

Zoals elk nadeel ook een voordeel heeft kon een nachtelijke wandelaar in die nacht in ieder geval zijn voordeel doen. Een paar deserteurs meenden dat er in de ondiepe stadsgracht het lekkerste maaltje lag. Helaas hadden deze zeugen nog geen zwemmen geleerd. Waardoor de reeds lang geteisterde bewoners van het normaal zo rustige stadje wellicht in de verleiding zouden kunnen komen om hun vleesvoorraden aan te vullen. Wat mogelijk weer een interne strijd zou kunnen opleveren tussen de plaatselijke bewoners. Maar waarbij de stille oorlog wellicht voor een enkeling toch nog een positieve bijkomstigheid zou kunnen hebben.

Persoonlijke strijd

Zo kan je zelf ook het gevoel hebben in een stille oorlog of luidruchtige strijd verwikkeld te zijn. Word je belaagd en geeft je dat een rot gevoel. Lig je nachten wakker en zorgt over-alertheid voor veel gedoe in het dagelijks leven. Zoek je medestanders en oplossingen. Ten tijde van deze heftige momenten kan het heel helpend zijn om deskundige hulp in te schakelen. Die je kan helpen om alles te ontrafelen. De gangen na te gaan. Scenario’s en strategieën te helpen bedenken. Die de problemen mogelijk kan helpen oplossen. Of in ieder geval het leven lichter en makkelijker te maken. Want je hoeft het niet alleen te doen. Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt. Ook bij autisme.

 

Ben je partner of ouder van een (jong)volwassene met autisme?

Wil je graag meer ONTSPANNEN OMGAAN MET IEMAND MET AUTISME? Thuis of op het werk? Gewoon, praktische tips en tools om het voor jou en de ander met autisme makkelijker te maken. Zodat jullie BEIDEN meer rust kunnen gaan ervaren? Meld je dan alvast aan voor de gratis online training op 7 juli waarin ik 10 geheimen deel over hoe je een makkelijker leven kunt ervaren met je partner of puber met autisme. Klik hier om je direct aan te melden.

Ben je coach van een (jong)volwassene met autisme?

Tot de zomervakantie heb ik 5 plekken voor AMBITIEUZE AUTISMECOACHES die het besluit al hebben genomen om als zelfstandig autismecoach aan de slag te gaan of die willen doorgroeien als coach en ondernemer. In de gratis Autismecoach StrategieSessie ontdek je hoe je droom voor een goedlopende autismecoachpraktijk werkelijkheid kan worden, ook als je geen geboren ondernemer bent en niet jarenlang zelf het wiel wilt uitvinden. Doe nu je aanvraag en maak kans op 1 van de 5 gratis sessies t.w.v. 97 euro.

Herken je jezelf in autisme?

Autisme is voor de buitenwereld niet altijd makkelijk te begrijpen. Soms denk je wel eens dat niemand jou begrijpt. Een landelijk werkend team van gespecialiseerde autismecoaches staat voor je klaar om je te helpen. Met een praktische aanpak en concrete handvatten verminder je stress en verbeter je de relatie met partner, vriend of collega. Kijk hier hoe wij ook jou zouden kunnen helpen en vraag een vrijblijvend gesprek aan.