Misschien wil je dit niet horen. Toch ga ik het zeggen. Want ik voel dat dit gezegd moet worden.

En ja, ik weet dat het misschien een schop tegen het zere been kan zijn. Of, je kunt het helemaal met me eens zijn.

Weet dat het vanuit een oprecht en liefdevol hart komt wat ik nu met je deel.

Als je omgaat met een jongere of volwassene met autisme, dan is er vaak sprake van extra uitdagingen. Misschien herken je het wel dat je het gevoel hebt dat je in de loop van de jaren een manier hebt ontdekt hoe je best goed contact kunt krijgen met elkaar. Door zelf verschillende rollen uit te oefenen als gespreksleider, huismanager, planner, meedenker, scheidsrechter, gezinsvoogd, aanduwer, of wat dan ook maar waarmee het leven op zich best goed gaat.

En… tegelijkertijd zijn er uitdagingen. Voor sommigen te doen, voor anderen enorme uitdagingen die reuze veel energie kosten.

Leven met autisme is niet altijd makkelijk

Voor de persoon met autisme zelf en voor de anderen in de (nabije) omgeving.

Ik kan er zelf over meepraten, omdat in mijn gezin ook sprake van autisme is. Alle gesprekken met mensen met autisme hebben mijn kijk op leven met autisme enorm verbreed. Ook als trainer en coach heb ik veel inkijkjes mogen krijgen in het leven van mensen met autisme en hun omgeving en daarbij mogen bijdragen aan prachtige resultaten.

Als je zelf autisme hebt

Veel mensen met autisme ervaren dagelijks veel tot heel veel stress. Autisme is stressvol. Waardoor het lastig is om alles wat er zoal speelt in het leven goed te kunnen processen. Dat maakt dat in contact gaan met anderen, ook al zijn ze heel belangrijk voor hun, soms te veel is, ingewikkeld voelt. Het lukt soms gewoon even niet. Aanpassen aan wat anderen willen, nodig vinden, mensen met autisme doen vaak hun uiterste best. Maar er zijn ook momenten en tijden dat aanpassen geen optie meer is. Of de omgeving kan zich niet inleven, verplaatsen, waardoor er zo’n wederzijds onbegrip ontstaat. Met alle gevolgen van dien.

Als je ouder bent van iemand met autisme

Als ouder van een puber of volwassen kind met autisme kun je er zelf mee worstelen dat je kind steeds onbereikbaarder wordt. Misschien zit je puber thuis, gaat niet meer naar school en het voelt als een diepe bodemloze put waarvan je niet weet hoe je hem of haar eruit kunt krijgen. Wil je zo graag contact hebben en houden, maar voelt het onmogelijk.

Als je partner bent van iemand met autisme

Als partner vind je het mogelijk lastig dat je, ondanks dat je heel veel van je partner houdt, bepaalde dingen toch ingewikkeld voelen. Hoe komt het toch dat je afstand ervaart, de samen-tijd moeizaam verloopt, je je niet gezien voelt?

Als je collega autisme heeft

Als collega vraag je je wellicht af waarom je collega zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Je ziet een noeste werker, tijdens vergaderingen komt er niet uit wat je verwacht had, en elke wijziging of verandering wordt met weerstand ontvangen. Hoe kun je beter samenwerken?

Herkenbaar?

Waar wijzen we naartoe?

Wat ik alleen vaak zie, hoor en merk is dat er al snel een vinger naar de ander met autisme wordt uitgestoken. Als schuldige.

Doe toch eens normaal!

Waarom doe jij altijd zo moeilijk!

Ik doe zo mijn best, maar ik merk niet dat de ander z’n best doet!

Het komt allemaal door de ander.

Het is zijn of haar schuld.

Ik moet me steeds aanpassen!

Terwijl we met de ene vinger naar de andere wijzen, wijzen er ook een paar naar jezelf.

Begrijp met niet verkeerd, ik zeg niet dat jij dit ook doet, het is wat me enorm opvalt dat de schuld zo vaak en makkelijk bij de ander – met autisme – wordt gelegd.

Mensen met autisme worden daarmee regelmatig zo on-respectvol benaderd en dat doet me veel verdriet.

We zijn allemaal mensen

We zijn allemaal mensen met onze kwaliteiten en valkuilen. We hebben allemaal trekjes die voor anderen lastig zijn. Soms zelfs zo irritant dat het veel storing kan geven. Of je nu wel of niet autisme of een ander ‘etiketje’ hebt. Iedereen heeft z’n eigen kwetsbaarheden, triggers en trauma’s waar die heftig op kan reageren. Sommige mensen zitten nu eenmaal wat eenvoudiger in elkaar dan anderen. Sommige mensen hebben al veel – of heel veel – meegemaakt. De een is makkelijk in de omgang en de ander wat moeilijker. Nog los van autisme.

Het kan ook anders

Met een beetje begrip, mededogen en empathie is het leven zoveel fijner, makkelijker, liefdevoller. Voor jezelf en voor anderen.

Laten we dus vooral naar onszelf in de spiegel kijken. Wat doen wij zelf? Wat stralen we uit? Wat zeggen we (niet)? Hoe denken we over onszelf en anderen? Ik zeg bewust we, want ook ik kijk regelmatig in de spiegel. Niet alleen letterlijk 😉 Hebben we nog een gemeenschappelijk belang in het oog? Niet alleen ikke, ikke en de rest kan stikke, maar hoe kunnen we samen verder?

Iedereen heeft te reflecteren

De oude visie op autisme is dat de omgeving zich maar moet aanpassen omdat mensen met autisme zich niet kunnen ontwikkelen. Dat is de grootste kolder. Ook mensen met autisme kunnen reflecteren, soms is er wat extra’s nodig om dit te doen. Als we mensen met autisme coachen en trainen helpen we om in de spiegel te kijken naar hun eigen gedrag en mogelijkheden. Want we willen graag zelfredzaamheid.
Ook coaches, leidinggevenden en andere professionals leren we hoe zij de wereld makkelijker kunnen maken voor mensen met autisme in het bijzonder, door bij zichzelf te rade te gaan. Wat is mijn aandeel in het contact en hoe komen we waar we samen willen zijn?

Lieve jij, vanuit welke rol je dan ook maar in contact bent vragen we om te ontdekken wat er mogelijk is om vanuit jezelf in verbinding met de ander te staan. Ook als er soms even iets anders of extra’s nodig is. Het levert zoveel moois op!

En het levert je nog meer op…

Het mooie aan omgaan met mensen met autisme is dat je steeds dichter bij jezelf komt. Door authentiek te zijn, bewust van je eigen doen en laten, steeds weer in verbinding met de ander te willen zijn krijg je het beste contact.

Dat vraagt eigenaarschap voor je eigen aandeel in het contact. Niet de vinger naar de ander wijzen, maar eerst naar jezelf. Reflecteren.

Je kunt anderen niet veranderen, maar jezelf wel

Misschien ken je de uitspraak wel, ik wil je vragen om hier eens diep over na te denken. Over deze zin. Je kunt anderen niet veranderen, maar jezelf wel.

Wat betekent dit?

Als jij dus niet tevreden bent over het contact met iemand met autisme, welke mogelijkheden heb je dan zelf? Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je denkt!

Waar sta je nu en wat wil je?

Doe eens een korte scan met deze vragen:

– Welk cijfer geef je de situatie zoals het nu is t.a.v. het omgaan met je partner, puber, collega of vriend(in) met autisme?

– Welk cijfer zou je graag willen bereiken?

– Wat is de belangrijkste oorzaak, denk je, dat het nu nog niet zo is als je graag zou willen?

– Wat is je eigen aandeel hierin?

– Wat als er niets verandert, hoe gaat het dan over een half jaar, een jaar, drie jaar?

– Wat zou je liever dan wat dan ook willen in de omgang met degene met autisme?

– Als je eerlijk bovenstaande vragen hebt beantwoord, wetende dat de sleutel voor een groot deel bij jezelf ligt, wat wil en kun je er dan mee?

Er is zoveel meer mogelijk!

Ik geloof dat veel partners, ouders en andere betrokkenen een rustiger leven kunnen ervaren met hun geliefde, vriend of collega met autisme.

Het vraagt focus, keuzes, lef en vooral veel liefde.

Mijn missie is om bij te dragen aan een mooier en makkelijker leven met autisme.

Jij maakt het verschil!

Ik geloof dat jij het verschil kunt maken. Want met soms een paar kleine aanpassingen van jouw kant, krijg je veel meer rust in huis. Gewoon weer gezellige gesprekken en een liefdevol leven.

Voel jij ook dat hier voor jullie winst valt te behalen?

Dan heb ik wat moois voor je. Juist nu wil ik je iets speciaals aanbieden.

Omdat ik dankbaar ben voor alles wat de afgelopen tijd gebracht heeft. Moeilijke dingen geven lessen, makkelijke dingen geven vreugde. Ze waren er allebei. Ook voor mij.

Afgelopen jaren hebben we al honderden partners, ouders, collega’s en professionals mogen helpen in het ontspannen omgaan met autisme. Elke keer staan we weer versteld van de transformaties die we mee mogen maken. Huwelijken worden gered, contact met kinderen weer hersteld, de rust in huis is terug. Soms met een stuk verheldering over wat autisme is, met soms kleine tips die krachtige impact hebben in het dagelijks leven. Soms door iemand te laten stoppen met iets. Dan genieten we met z’n allen mee van de successen en overwinningen. De straalmomenten.

Dat gunnen we jou ook!

Daarom hebben we gekeken naar wat we kunnen doen om nog veel meer mensen die omgaan met iemand met autisme te helpen naar een makkelijker, rustiger en liefdevoller leven.

De online training Ontspannen Omgaan met Autisme heeft daarin z’n succes al ruimschoots bewezen. En kan ook voor jou een wereld van verschil maken.

En kan jou ook ontspanning geven.

In een jaar tijd ga je stap voor stap aan de slag om autisme echt beter te leren begrijpen. Je leert wat er nodig is voor echt contact, voor tweerichtingsverkeer, hoe je omgaat met moeilijk gedrag, hoe je jezelf staande houdt en niet de hulpverlener hoeft uit te hangen.

Zodat je samen een fijner leven met autisme gaat ervaren.

Hoe klinkt dit voor je?

Iets voor jou?

Meld je dan ook aan en doe mee. Ontdek in de 11 lessen alles over ontspannen omgaan met autisme. Haak binnenkort ook een keer aan bij een van onze live online sessies waarin we met jou en andere gelijkgestemden inzoomen op jouw vraagstukken. Zodat jullie leven met autisme binnenkort al wat mooier en makkelijker kan worden.

Klik hier voor meer informatie over de online training ontspannen omgaan met autisme.

P.S.: Oh ja, je krijgt trouwens ook het boek Meer rust en minder stress bij autisme er gratis bij cadeau, naast een aantal andere toffe bonussen. Check snel de site even.