fbpx

De lieftallige bruid verruilde haar hoge blinkende hakken voor een paar oude dr Martens, hees haar zelf ontworpen en gecreëerde trouwjurk op en klom in de met roze rozen versierde DAF. Jup, zo’n heuse oude legertruck. De bruidegom klom zo trots als een pauw naast haar. Achteruit de oprit afrijdend trok het bruidspaar met een bak vol bruidsmeisjes en getuigen naar het gemeentehuis. Langs de kant van de weg werden ze vol enthousiasme aangemoedigd op hun reis naar een gezamenlijk leven.

Met een vol hart en glimmende ogen reden mijn man en ik met hen op. Onze zoon getrouwd. Een lieve en stoere schoondochter erbij. Wat een mooi stel. En een trouwdag helemaal in hun stijl.

Nou ja, bijna helemaal.

blank

 

 

 

 

Onzekerheid en spanning

Want nog maar een paar weken geleden mochten er op dringend advies van de overheid nog maar 6 mensen op hun tuinfeest komen. Een dringend advies betekent na veel navraag: liever niet, maar we kunnen niet handhaven. Doe je het wel, dan kan het alle kanten opgaan. Geen vuiltje aan de lucht of opbreken wat achteraf niet rechtmatig zou kunnen zijn. Wat een gedoe. Wat een onzekerheid en spanning geeft zoiets. Niet iets wat je graag op je bruiloft wilt hebben, toch?

Hoe onduidelijk kan je zijn?!

Anyway.

Dappere keuzes

Die onzekere situatie vroeg om een dappere keuze. Het vroeg om flexibel zijn en plannen last minute bij te stellen. Dat hebben we geweten. Een paar weken flink stressen om alles te regelen en in goede banen te leiden. Oh ja, soms moet je even je stresshormonen laten bruisen om dingen voor elkaar te krijgen.

Ennnn… het is gelukt.

Gelukkig konden we alsnog een mooie locatie vinden om het feest te laten plaatsvinden. Zodat een bont gezelschap samen de dag doorbracht ter ere van het huwelijk. We hebben met z’n allen weer bewezen dat, ook als er sprake is van autisme bij verschillende lieden, de neuzen een andere kant op kunnen worden gezet. Wauw, wat een helden!

Regelmatig denk ik: ons leven lijkt net een soap.

Loslaten van wat hoort

Daar gebeuren ook regelmatig dingen dat je denkt: ‘Oké…, bijzonder…, heftig…, moet dat nou…?!’ Vroeger dacht ik al gauw: ‘Dat heurt niet zo.’ En deed ik er alles aan om mezelf en de kinderen te laten conformeren aan wat heurt. Want: ‘Wat zullen de mensen er wel niet van zeggen? Wat zullen ze ervan vinden of wat zullen ze nu doen?’ Herkenbaar? Dat je je in allerlei bochten wringt?

Hoeveel meer vrijheid en blijheid geeft het als je dát kunt loslaten.

En je eigen leven kunt leven op een manier die bij je past. Die bij jullie passen als stel, gezin of organisatie. Met heerlijke contrasten zoals een bruid op dr Martens, of een DAF met roosjes.

Gewoon, lekker jezelf zijn. Elkaar accepteren om wie je bent, elkaar in de waarde laten en verschillen accepteren.

Een leven vol plezier en ontspanning

Veel mensen met autisme hebben me de afgelopen jaren verteld dat zij zich anders voelen dan anderen. Dat ze zich koste wat kost conformeren aan anderen omdat het zo hoort. Waardoor er zoveel kramp en stress ontstaat dat het leven niet meer zo leuk is als het zou kunnen zijn. Maar voor wie het heel moeilijk is om daar los van te komen en hun leven zo in te richten dat er weer plezier en ontspanning is. Een zoektocht waar ik maar al te bekend mee ben en zoveel in heb mogen ontdekken en van betekenis mocht zijn voor velen met autisme. Inzichten die ik op mijn beurt weer graag met anderen deel, zodat er nog veel meer mensen met autisme een mooier en makkelijker leven krijgen. Want het is ze zo gegund.

 

Op vrijdag 2 oktober kun je als coach, begeleider of professional meedoen aan de eendaagse online workshop over Krachtig Coachen bij autisme. Een aanpak waarmee je (jong)volwassenen met autisme helpt om meer grip op hun leven te krijgen vanuit rust en ontspanning.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.