Je hebt het toch gedaan. Nadat je dochter een diagnose Asperger had gekregen gebeurde het steeds vaker dat je dacht: ‘Dat herken ik ook bij mezelf.’ Toen heb je na veel twijfels ook zelf de stap genomen om een diagnosetraject in te gaan. Niet dat het hoefde, maar je werd er door jezelf toe gedreven, je wilde toch wel graag een bevestiging hebben.Eigenlijk wilde je het van jezelf niet weten. Het liefst wilde je horen dat autisme helemaal geen issue bij je is. Autisme is zoiets als Rainman en Forrest Gump, niet iets voor een hoogopgeleide IT-er met een prima baan. Maar, nu je er nog eens goed over nadenkt, loop je toch wel tegen een aantal uitdagingen aan waar je niet uitkomt. En die eigenlijk toch wel heel goed in het plaatje van autisme passen.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 100 mensen autisme heeft. En daar ben jij er nu een van. Worstelend met de vooroordelen en het slechte imago van autisme heb je al weken slecht geslapen. Je voelt je met de dag autistischer worden. Elke dag zie je bewijzen. Zie je wel… Er gaat van alles mis op je werk, maar ook thuis. Irritaties met collega’s, geen wijs meer kunnen worden uit de chaotische toestanden in je werk, gedoe thuis over de onderlinge taakverdeling in het huishouden.

Anderzijds kun je kennelijk ook met autisme best een goede baan hebben. En, als je eerlijk bent, je baas is altijd erg tevreden over jou en het werk wat je aflevert. Daar kom je toch mooi mee weg?

Dit soort worstelingen kom ik regelmatig tegen bij mijn klanten. Ben je een ander persoon geworden doordat je nu een diagnose hebt? Word je een minder mens omdat je je bewust bent geworden van jouw kenmerken van autisme? Ben je dan ineens minder waard? Moet je daardoor maar een anderen baan zoeken omdat je ineens niet goed genoeg meer bent?

Nee! Zeer zeker niet!

Ik onderken dat het een lastig en soms uiterst moeizaam proces is om te accepteren dat je je in autisme herkent. Hoewel het voor sommigen een enorme opluchting betekent. Maar hoe kom je van die worstelingen af?

Hierbij 5 tips om je te helpen deze worstelingen te overwinnen:

 

Tip 1: Lees boeken over autisme, niet alleen de theorie maar ook ervaringsverhalen. Op deze pagina vind je heel veel boeken speciaal over en voor volwassenen met autisme.

Tip 2: Leer steeds beter je eigen, unieke autisme te herkennen in het dagelijks leven en op je werk.

Tip 3: Praat erover met je omgeving. De behoefte aan eerlijkheid speelt vaak een grote rol in je leven. Het kan enorm opluchten door uit te spreken dat je je in autisme herkent. Wil je dat liever niet omdat je denkt dat het meer kapot maakt dan dat het helpt, praat dan in kwaliteiten en valkuilen of werkgerelateerde situaties. Zoals bijvoorbeeld: ‘Ik vind het lastig dat…’ Of: ‘Ik heb wat meer tijd nodig om…’

Tip 4: Ga in gesprek met anderen die zich ook in autisme herkennen. Er zijn allerlei gespreksgroepen en bijeenkomsten voor volwassenen met autisme door het hele land. Kijk hiervoor o.a. op de website van de NVA.

Tip 5: Zoek een goede coach die je helpt om bij jou passende oplossingen te vinden voor jouw persoonlijke uitdagingen.

Kortom: Investeer tijd, energie en geld in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Het scheelt je slapeloze nachten, veel frustraties en zorgen.

Je bent het waard! Ook jij hebt de wereld veel te bieden!

Wil jij ook je uitdagingen overwinnen? Daar help ik je graag mee.

Krachtig met Autisme

Wil jij graag meer zelvertrouwen, jezelf durven zijn en krachtige keuzes durfven maken die goed voor je zijn? En dat je helder naar je omgeving bent over je mogelijkheden en onmogelijkheden?
Speciaal daarvoor is de online training Krachtig met Autisme ontwikkeld. Je kunt nu direct aan de slag. Kijk hier voor alle informatie