fbpx

“Heb jij zelf ook autisme, Marja?” 

Bam! Gooi de vraag er maar in. Een reactie van één van mijn volgers onder een bericht op social media. Ach, en waarom ook niet? In deze tijd van online communiceren is het makkelijk om veilig achter je eigen toetsenbord een bericht te schrijven, recht vanuit je hart. Zonder te denken aan hoe iets bij een ander overkomt, binnenkomt, effect heeft. Zelf zou ik deze confronterende vraag niet zomaar en op deze manier aan iemand stellen.

Mijn antwoord

Enfin, soms wordt de vraag ook nog wel eens op een goed moment en op een passende manier gesteld. Gewoon vanuit belangstelling. Want waarom zou Marja zich zo druk maken voor mensen met autisme. Dan is het een relevante vraag die ik dan ook wil beantwoorden. Ook aan mijn bijna 10.000 trouwe nieuwbrieflezers en de vele lezers van mijn wekelijkse blog, die zich dat misschien ook wel eens afvragen. En het antwoord is: Nee. Zelf heb ik geen diagnose in het autistisch spectrum. Zo. Dan weet je dat. Het hoge woord is eruit.

Maar…

Vrijwel iedereen herkent wel stukjes uit het autisme in zichzelf. Jij ook vast wel. Zo ben ik zelf erg gevoelig voor geluiden. Merk ik veel op in mijn omgeving, met name op emotioneel vlak. Fijn en handig als je voor zorgintensieve kinderen zorgt en met groepen werkt waarin social skills belangrijk zijn. Noem het hoogsensitief, gevoelig, menselijk of hoe dan ook. Voor mij is het niet belangrijk. Vroeger was ik een wat onzeker en introvert meisje en heb in mijn leven al veel geleerd hoe ik hier mee om kan gaan. Inmiddels voel ik mij helemaal comfortabel om op alle niveau’s te communiceren en gaat het me uitstekend af. Noem het extraverter als je wilt. Soms reageer ik wat snel en impulsief, vraag maar aan mijn kinderen. Door bijvoorbeeld een week van te voren te bedenken dat ik het toch leuk zou vinden als we lootje trekken in ons gezin i.p.v. een kadootje uit te delen. Is dat dan direct ADHD? Nee. Zo werkt het niet. Een diagnose krijg je niet zomaar. Er is dan echt wel wat meer aan de hand. Google dan eens op hoe diagnoses worden gesteld.

Maar wat heeft Marja dan met autisme, vraag je je wellicht af. Wel, dit is mijn verhaal…

Mijn waarom

Aan de buitenkant leek het prima. Huisje boompje beestje. Maar er waren momenten dat ik mijn kind wel achter het behang kon plakken. Zoals die keer dat we op een feestje waren en hij bokkig onder een tafel ging zitten en er met geen mogelijkheid onder weg te krijgen was.

Als creatieveling bedacht ik altijd oplossingen. Die waren er gewoon. Zelf wist ik ze alleen nog niet. Mijn hart deed pijn van de strijd die mijn kind leverde en de onmacht die ik voelde. Nadat we via school uiteindelijk een diagnose autisme kregen, konden we gericht naar een oplossing zoeken. Dacht ik… Toen ik na jaren zoeken nog steeds niet hulp had gevonden die echt hielp, was ik het beu. Beu om wéér met een zogenaamde hulpverlener te beginnen. Weer op hoop van zegen. Mijn moederhart huilde. Waarom moest mijn kind en ons hele gezin zo lijden? Lag het aan mij? Ik was toch wel een goede moeder? Waarom moet het allemaal zo ingewikkeld? Dat gedoe over beperkingen die ik maar moest accepteren, het uitleg krijgen over autisme zonder praktische handvatten. Ik bleef me steeds maar afvragen: HOE DAN?!

Gebruiksaanwijzing

Ik verlangde naar een praktische gebruiksaanwijzing. Ik wilde een flinke dosis hoop dat het goed zou komen. Gelijkgestemden die me voor waren gegaan en bereikt hadden wat ik wilde; mijn kind opvoeden naar een mooi en zelfstandig mens. Die gewoon, in het dagelijks leven mee kan doen, ook al is het soms een beetje anders.

Toen ging ik het zelf doen. Op mijn manier. Met hulp van een aanpak die ik op mijn eigen manier inzette. Dit bracht ons zo ontzettend veel. Nu gebeurde het, waar ik jarenlang naar gesmacht had. We ontdekten de handleiding, we konden vooruitgang boeken en er ontstond rust. Yes! En hoe fantastisch is het dat hij nu zelfstandig woont, studeert, een baan heeft en volop geniet van al het moois in het leven.

Mijn missie

Daar is mijn missie uit voortgekomen. Autisme in ons gezin heeft ons leven verrijkt met mooie en moeilijke ervaringen, vriendschappen en zelfs dit bedrijf. Autisme heeft mijn hart. Daarom wil ik mijn kennis en ervaring delen. Met volwassenen die zelf autisme hebben. En hun omgeving. Die het beiden zo nodig hebben om een steuntje in de rug te krijgen. En ook echt capabele coaches die weten hoe ze vanuit een positieve insteek vooruitgang kunnen bewerkstellingen. Naar meer rust en betere relaties. Daar ga ik voor.

Voel jij je aangesproken door de mogelijkheden om beter om te gaan met autisme?

Je bent hier namelijk aangekomen met lezen. Wat ik je namelijk wil laten weten is dat er volop manieren zijn die wel werken. Op gevoel kom je een heel eind. Maar wil je echt van waarde zijn dan vraagt dat meer. Dat is niet de nieuwste wetenschappelijke kennis. Niet een jarenlange studie of 100 boeken. Nee, het vraagt een warm, betrokken hart, en praktische, autisme-specifieke manieren om echt contact te maken. Hoe beter je dit toepast, hoe makkelijker het leven wordt. Voor jezelf en de ander. Waardoor je meer plezier samen hebt. Dat is precies wat ik je gun en help je daar graag bij. In mijn splinternieuwe, compacte online training Ontspannen Omgaan Met Autisme. Wat je hier krijgt, kun je 1 op 1 toepassen in je dagelijkse gesprekken en contacten met mensen met autisme.

Een laagdrempelige, toegankelijke en waardevol programma waarin ik precies met je deel waar ik in mijn eigen zoektocht achter ben gekomen. En dat gaat véééél verder dan de tips wees duidelijk en voorspelbaar . Klik hier maar even en lees of het ook voor jou van betekenis kan zijn.