fbpx
gesprekMet de feestdagen staan ontmoetingen vaak centraal. Familiediners met kerst, kerstborrels, samenzijn met oud en nieuw, nieuwjaarsrecepties, etc. Voor velen niet de makkelijkste tijd van het jaar. De decembermaand geeft een overvloed aan prikkels met alle stress die daarbij te pas komt. Herkenbaar? Het is nog even doorbijten. Een klant zei laatst tegen mij: ‘Deze weken zijn voor mij overleven. Enorme werkdruk op het werk: er moet nog van alles afgerond worden. Thuis is het onrustig door alle festiviteiten en sociale verplichtingen. Ik moet er niet te veel over nadenken en gewoon doorgaan. Gelukkig weet ik, dat als de decembermaand voorbij is, het weer beter gaat. Dat houdt mij op de been.’ Tot die tijd heb je hoogstwaarschijnlijk nog een aantal momenten waarin je anderen ontmoet. Familie, vrienden, collega’s, mensen met wie je sport of andere activiteiten onderneemt. Eén van de dingen waar veel mannen en vrouwen met autisme moeite mee hebben is het op gang houden van een gesprek. Vooral tijdens de komende weken een hot item. Waar praat je over? Na een paar zinnen ben ik uitgepraat, hoe houd ik dan het gesprek op gang? Het onderwerp van de ander interesseert me niet, hoe krijg ik het gesprek op een ander onderwerp? Anderen vinden het niet interessant waar ik over praat, waar praat ik dan over?

Waardevol

Toch is het heel waardevol om toch gesprekken met anderen aan te gaan. Want zonder gesprekken raak je eenzaam, mis je interessante en waardevolle informatie. Mét gesprekken creëer je een vriendelijke atmosfeer, leer je nieuwe mensen kennen, kun je relaties verbeteren en verdiepen, maak je kans op nieuwe opdrachten en werk. Bovendien leer je jezelf beter kennen door gesprekken met anderen. Als je prettige gesprekken hebt gevoerd, geeft het je een voldaan gevoel en zelfvertrouwen. Veel mensen met autisme kunnen goed associëren. Deze kwaliteit kun je uitstekend inzetten om een gesprek op gang te houden.

Een voorbeeld

Klaas staat tijdens een kerstborrel op zijn werk naast een collega die hij niet zo goed kent. Zijn collega maakt een opmerking over de hapjes die er rondgaan. Klaas heeft tot nu toe niet veel gezegd en haakt er op in. ‘Ja, die hapjes zijn erg lekker.’ Van de hapjes komen ze op hun favoriete eten want thuis maken ze op zaterdag altijd tapas. Klaas vraagt van wat voor soort eten zijn collega houdt. Na een tijdje stappen ze van het onderwerp favoriet eten over op eten tijdens de vakantie. Vervolgens praten ze een poos over vakantiebestemmingen. Over dit onderwerp met alle subonderwerpen kunnen ze een hele tijd doorpraten: over reizen met de auto, het vliegtuig, over campings, hotels, bezienswaardigheden, cultuur, vreemde talen, etc. Voordat ze het weten zijn ze een half uur in gesprek geweest.

Associëren

En dat is hoe je een gesprek op gang kunt houden: door te associëren. Het gaat niet om grote of ingewikkelde dingen. Je richt je aandacht op de dingen die overeenkomen tussen jou en je gesprekspartner. Of waar je beiden bij betrokken bent of geïnteresseerd in bent. Het gaat om kleine luchtige onderwerpen. Zorg dat de onderwerpen die je aankaart positief zijn. Voor jezelf en voor de ander wel zo aangenaam. Dus niet over problemen, ziekte, ongelukken, roddels of kritiek maar meld iets positiefs. Praat over de ruimte waar je je in bevindt, wat je vandaag hebt meegemaakt, waar je naar toe gaat in de vakantie, over heuglijke feiten die je hebt meegemaakt.

Stel open vragen

De kunst is goed te luisteren naar wat anderen vertellen en daar een onderwerp uit te filteren waar je op door kunt gaan. Of zelf een geassocieerd onderwerp in het gesprek te brengen door bijvoorbeeld een verhaal te vertellen wat je hebt meegemaakt. Merk je dat de ander niet geïnteresseerd is omdat hij steeds langer wegkijkt of zich letterlijk terugtrekt, stel dan een vraag om de ander er weer bij te betrekken. Daarmee geef je de ander de mogelijkheid om het gesprek een andere richting op te sturen. Stel open vragen. Dat zijn vragen waar je niet een ja of een nee op kunt antwoorden, maar waar iemand uitgebreider op moet antwoorden. Anders moet je steeds weer nieuwe vragen bedenken om het gesprek op gang te houden. Door goede vragen te stellen toon je interesse en betrokkenheid en blijf je in contact.

Warme relatie

Wellicht ontdek je dat je meer overeenkomsten hebt dan je eerst gedacht had. Dat biedt voor een volgende keer weer mogelijkheden om op terug te grijpen waardoor het makkelijker is om een gesprek te starten en op gang te houden. Wat vervolgens kan leiden tot een warmere relatie.

Verbeter je relaties

Je kunt nu direct al aan de slag met het verbeteren van je relaties. Kijk hier voor meer informatie over de online training Verbeter je relaties.