fbpx

Regelmatig komen er klanten bij mij die zeggen dat ze chaos in hun hoofd hebben. Er gebeurt zoveel in hun leven en ze weten zich er soms geen raad meer mee. Ze lijden onder deze chaos in hun hoofd. De energie is eruit, ze kunnen de aandacht er niet meer bijhouden, er komt niets meer uit hun vingers. Het liefst gaan ze in bed liggen en sluiten zich af voor de rest van de wereld.

Herken je dit?

Is jouw hoofd ook wel eens zo vol en ervaar je veel chaos? Lees dan snel verder en ontdek wat je eraan kunt doen.
Heel vaak komt de chaos doordat je een gebrek aan overzicht hebt, er zijn teveel prikkels en van alles is onduidelijk en onvoorspelbaar. Zo kan elke gebeurtenis op zichzelf al een puzzel zijn. En dan gebeurt er op een normale dag nogal wat. In korte tijd volgen de gebeurtenissen zich op.

Stel nou dat je 20 legpuzzels voor je hebt liggen, waarbij van elke puzzel een aantal stukjes ontbreken. Daar zou je toch gek van worden? Bij sommige puzzels kun je dan zelfs helemaal niet zien wat het uiteindelijke plaatje moet worden. En je zoekt en zoekt maar kunt de ontbrekende puzzelstukjes niet vinden of pas een paar dagen later. Erg vervelend! En dat is wat zich in je hoofd onbewust kan afspelen.

Werkt het in jouw hoofd ook zo?

Al die incomplete gebeurtenissen waar je over na zit te denken? Welk stukje informatie mis je nu? Waarom begrijp je het niet? Dat dat nou net volkomen langs je heen gegaan is. En dat misschien wel meer dan 10 keer per dag?

Stel je voor dat je hoofd een soort computer is. Een computer crashed als er een aantal programma’s openstaan die niet goed functioneren. Zo raakt bij een overload aan incomplete puzzels in je hoofd de computer in je hoofd overbelast. Op een gegeven moment zal die crashen. Je hoofd geeft dat aan dat het klaar is, het lukt niet meer. Je komt er niet meer uit. Én dan is er chaos alom.

Wat je kunt doen bij chaos in je hoofd

Stap 1

Als jij het gevoel hebt dat je chaos in je hoofd hebt ga dan eens zitten. Zorg voor een rustige omgeving en neem pen en papier. Teken onderaan in het midden je hoofd of een cirkel met je eigen naam. Laat voor een moment al de gedachtes, ideeën, zorgen, problemen in je opkomen.

Stap 2

Teken op het papier een lijn vanaf je hoofd (of de cirkel met je naam erin) en schrijf een voor een al de gedachtes, ideeën, zorgen, niet te vergeten zaken en problemen op. Misschien heb jij wel heel veel incomplete puzzels in je hoofd of voorvallen, gesprekken, afspraken of allerlei moetens. Schrijf of teken ze dan een voor een. Net zolang totdat je hoofd zo leeg mogelijk is. Is het vel te klein? Pak er dan nog een bij en eventueel nog een. Zo vol kan je hoofd zitten.

Stap 3

Ben je klaar met alle chaos in je hoofd op te schrijven? Kijk er dan eens naar. Welke onderwerp neemt het meeste ruimte in beslag in je hoofd? Stel dat je 100% mag verdelen over al die verschillende onderdelen, hoeveel procent geef je alles dan?

Stap 4

Begin met het onderwerp wat je het hoogste aantal in procenten hebt gegeven in stap 3. Vraag jezelf af of je volledig duidelijk hebt wat je probleem of de gebeurtenis is: met wie heeft het te maken heeft, wat is het precies, waar vind het plaats, wanneer is het en eindigt het, en hoe gebeurt het of gebeurde het. Heb je duidelijkheid? Pak dan een apart vel papier en maak een actie plan. Wat moet er gebeuren om het rust te geven. Wat kan je doen om dit onderwerp af te sluiten? Misschien moet je er met iemand over gaan praten. Schrijf dan op met wie je waarover gaat praten en wanneer. Misschien moet je een afspraak inplannen, pak je agenda dan en schrijf het gelijk op. Maak alles zo concreet mogelijk.

Stap 5

Zo ga je alle onderwerpen die je op papier hebt staan bij langs. Heb je een stukje klaar? Zet er dan een krul doorheen of leg er een wit vel overheen. Zo laat je jezelf visueel zien dat het klaar is en kan je hoofd het loslaten. Je hebt immers een actie ingepland?!

Op deze manier houd je opruiming in je hoofd. Soms zit je hoofd zo vol dat je er gerust een paar uur voor uit kunt trekken. Vooral de eerste paar keren als je dit doet kan het behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Maar uiteindelijk ga je merken dat je ruimte in je hoofd krijgt. De chaos lost op in duidelijkheid. Je hebt minder incomplete puzzels. En het fijnste: je kunt het zelf doen! Neem er gewoon de tijd voor en ga zitten met je pen en papier.

Ik wens je er veel succes mee en hoor graag hieronder wat het jou heeft opgeleverd!