fbpx

Krijg jij ook weleens de opmerking naar je hoofd geslingerd: ‘Je luistert niet!’ Hoor je je moeder nog roepen: ‘Wanneer luister je nou eens?’ En hoe goed luister je zelf naar anderen? Na een gesprek loop je weg en denk je: ‘Wat bedoelde hij nu eigenlijk’?

Door slecht naar anderen te luisteren ontstaat er veel miscommunicatie. De ander voelt zich niet gehoord en is in je teleurgesteld. Je hebt de essentie niet begrepen van wat er verteld werd en je doet iets wat nou net niet de bedoeling was. Foutje!?

Maar waar moet je nu op letten als je je luistervaardigheid wilt verbeteren?

Wend je naar de ander toe

Als iemand zich van je afgewend heeft, met zijn rug naar je toe zit, nodigt dit niet uit tot praten. Ook als je schuin voor iemand zit en het behang bestudeerd dit niet echt toegewend. Door je lichaam in de richting van de ander te draaien, een klein beetje voorover te buigen staat je lichaam in de juiste positie.

Houd je houding open

Iemand met de armen gekruist voor de borst ziet er gesloten uit. Deze houding staat bekend als een teken van weerstand. Doe je armen losjes naar beneden als je staat of houdt iets vast, bijvoorbeeld een pen. Ben je naar iemand aan het luisteren als je zit? Leg dan je armen op je armleuning of bovenbeen of leg je handen op de tafel. Let hier goed op want je doet ongemerkt al gauw je armen weer over elkaar.

Maak oogcontact

Door oogcontact te maken geef je aan dat je geïnteresseerd bent. Laat dat nou net zijn waar je als je autisme hebt het moeilijk mee hebt. Want, de ogen zijn de spiegels van de ziel en geven heel veel informatie af. Vind je dit moeilijk? Kijk dan toch naar het gezicht, bijvoorbeeld tussen de wenkbrauwen. Zo kijk je in de goede richting maar krijg je geen overbodige prikkels.

Knik en hum regelmatig

Met een ja of mmm bevestig je dat je het eens bent met de ander en een nee knikken, dat je het ontkend. Zo laat je de ander horen dat je geïnteresseerd bent in wat hij zegt en dat hij vooral door moet gaan met praten. Ook kun je kleine stukjes uit een zin herhalen om de ander aan te moedigen meer te vertellen. Bijvoorbeeld: je had pech, zei je?

Laat je gedachten niet afdwalen

We kunnen sneller luisteren dan spreken, dus houd je tijd over tijdens het luisteren. Lastig, want dan gaan je gedachten al gauw naar al die dingen die je momenteel bezig houden. Je werk, de tv die je wilt kopen, het gesprek wat je morgen hebt. Maar pas op: je mist zo belangrijke stukken uit het gesprek terwijl je gesprekpartner denkt dat je wel luistert.

Stel open vragen

Wat bedoel je daar precies mee? Kun je daar nog eens iets meer van vertellen? Vragen staat vrij en door de juiste vragen te stellen kun je veel te weten komen. Natuurlijk stel je dan vragen over dat wat je gesprekspartner aan het vertellen is. Je wilt wat meer erover weten, wat het met iemand doet, hoe hij erover denkt of een andere toepasselijke vraag waar een uitgebreid antwoord op gegeven kan worden.

Vertaal het gehoorde in eigen woorden

Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. Helaas is dit niet altijd de realiteit. Door dat wat je gehoord hebt te vertalen in je eigen woorden geef je aan dat je geluisterd hebt en kan de ander een reactie geven als het niet klopt. Bijkomend voordeel is dat je het ook nog beter onthoudt!

Het heeft veel voordelen om goed te luisteren. Je gaat meer voor andere meningen openstaan, relaties verbeteren, misverstanden gaan uit de weg, je voorkomt conflicten of lost ze op en je bouwt vertrouwen op.

Genoeg reden op nu, op dit moment, als je het nog niet deed, te beginnen met nog beter naar anderen te gaan luisteren!