Ben jij ook benieuwd hoe je mensen met autisme binnen drie maanden een enorme stap kunt laten zetten?

Coaching bij autisme gaat niet altijd vanzelf. Het is soms twee stappen vooruit en drie stappen achteruit. Het slurpt energie. Het voelt soms als trekken en sleuren, en dat is niet wat je wil als coach. Terwijl coaching bij autisme ook sneller en makkelijker kan gaan. Het kan meer ontspannen. Het hoeft je minder energie te kosten. Ook jij kunt dit doen. Er zijn veel methodes die je kunt toepassen, maar niet alle methodes werken of hebben het effect dat volwassenen met autisme nodig hebben.

Juiste aanpak

Met de juiste aanpak kun jij ze ook helpen om rust in hoofd te krijgen, om harmonieuze relaties te ontwikkelen zodat burn-out kan worden voorkomen. Dat je ze kunt helpen om relaties die nu moeizaam zijn en mogelijk op een scheiding uitlopen weer vlot te trekken zodat ze weer lekker in hun vel zitten. Hoe mooi zou dat zijn als je dat kan doen.

Wat ik zie dat heel vaak misgaat in de coaching, is dat er geen duidelijk coachdoel is. Bij aanvang praten ze erover en is er soms een vaag idee waar ze ongeveer heen willen met het traject. Maar als puntje bij paaltje komt en die klant bij je aan tafel zit, ben je vaak een kwartier verder in de tijd. Je hebt even teruggeblikt op waar de klant afgelopen tijd mee bezig is geweest, je hebt even besproken wat de acties waren van de vorige keer en dan plopt er een brandje op. Voordat je het weet ben je weer een half uur van je tijd bezig geweest om dat brandje op te lossen.

 

Stimuleer zelfredzaamheid

Brandjes oplossen bij mensen met autisme is erg belangrijk en het is heel fijn als ze daarin weer een stukje rust kunnen krijgen. Stel dat ze een conflict hebben met hun buurman, of er is iets van kritiek geweest waar ze heel erg naar van zijn geweest, of problemen met de huurbaas, of wat voor dingen het dan ook maar zijn, ik noem ze brandjes. Er kan heel wat aan de orde zijn. Alleen, als jij dat halfuur van je coaching hebt besteed aan het oplossen van dat brandje maak je iemand niet zelfredzaam. Het is gechargeerd gezegd pappen en nathouden, aan het handje meenemen. Terwijl wat volwassenen nodig hebben, is dat zij zelfstandig het leven aan kunnen. Als zij in hun eigen praktijk bezig zijn, hebben ze jou ook niet om met ze mee te kijken in hun eigen praktijk.

Wat voor hen heel helpend is, is dat ze leren hoe ze het zelf kunnen. En dat zit echt in een stuk kennis krijgen hoe dingen werken. Ze de levenslessen meegeven over wat de regels van het spel zijn in contact met anderen, in relaties, op de werkvloer. Als coach kun jij  daar een belangrijke bijdrage in leveren.

Leg de focus op de langere termijn. Blus het brandje het liefst wat korter of plan een extra gesprek in. Kom weer terug bij je coachdoel, want dat coachdoel is leidend en daarmee help je ze op de lange termijn.

 

Meer weten?

Vind je dit interessant en wil je hier meer over weten, vraag dan mijn e-book aan, ‘3 geheimen om effectief te coachen bij volwassenen met autisme’. Vul je naam en e-mailadres in en het komt direct per mail naar je toe.