fbpx

blank Gek word je er soms van. Al die goedbedoelde adviezen en hulp. Het kost je soms meer tijd en inspanning om alles uit te leggen dan dat het je verder helpt. Anderen denken het vaak beter te weten dan jezelf. ‘Zeg nou eens wat vaker nee.’ ‘Ach, laat het toch los, zo belangrijk is dat niet.’ ‘Je moet eens een communicatietraining volgen.’ ‘Doe maar oordoppen in, dat helpt mij ook goed.’Mensen bedoelen het vaak goed

Ach, je weet het ook wel. Mensen bedoelen het vaak goed. Soms zeggen ze het alleen wat onhandig. En voor een ander zien we het vaak wat scherper, zelf hebben we weleens last van een blinde vlek. Je hoort jezelf ook weleens opmerkingen maken waar je achteraf van dacht: oeps, dat had ik beter niet kunnen zeggen. En je voelt je zo gauw afhankelijk als je hulp inschakelt. Alsof je het allemaal niet zelf kunt. Kom ik weer aan…

Ergens is er iets…

En soms weet je zelfs niet eens hoe je het onder woorden moet brengen en waar je dan bij geholpen wilt worden. Ergens weet je onbewust dat er iets is maar kun je er niet precies de vinger op leggen. Als je wat rust en ruimte krijgt komt het vanzelf. Niet dat de oplossing er dan direct is… Maar veel mensen weten niet wat voor impact het heeft als je kenmerken van autisme hebt.

Hoe doen anderen dat dan?

Je zou wel eens willen weten hoe anderen dat doen. Tenslotte zijn er ook grote namen die autisme hebben: Einstein, Bill Gates, Temple Grandin… Hoe doen of deden die dat toch? Maar niemand is zoals ik. En kennen doe ik niemand die hoger functionerend autisme heeft. Ik kan natuurlijk eens naar zo’n borrel gaan of een gespreksgroep maar het liefst zit ik gewoon thuis, lekker rustig.

Herken je dat ook?

Je wilt graag een aantal mensen om je heen, die op hetzelfde niveau functioneren waar je mee kunt sparren. Ervaringen en ideeën uitwisselen. Je zorgen en problemen kunnen uiten en je beslissingen evalueren, aangemoedigd worden, successen vieren. Hoe zou het zijn als je een groep gelijkgestemden hebt die je om hulp kunt vragen, zonder dat het ongemakkelijk voelt?

Wat zijn de voordelen van een groep?

Plannen omzetten in actie

Plannen en voornemens zijn waardeloos als ze niet omgezet worden in actie. Het bewust uitspreken van je plannen en voornemens is al een goed begin, maar als vervolgens niemand je ernaar vraagt verdwijnt het al snel naar de achtergrond. De belangstelling en kennis van anderen helpt je om je plannen om te zetten in actie. In de juiste groep, op de juiste manier maak jij je intenties en potenties waar.

Twee weten er meer dan een

Iedereen heeft in de loop van zijn of haar leven allerlei ervaringen meegemaakt. Door die ervaringen heb je geleerd wat handig en niet handig is. Toch kom je steeds weer in nieuwe situaties. Dan is het handig als je dit aan anderen voor kunt leggen en erover kunt brainstormen zodat je tips krijgt om de situatie goed in te gaan en blunders te voorkomen. Als iedereen zijn persoonlijke ervaringen in de groep brengt, wint de groep.

Bevestiging en aanscherping

Je zeker voelen is wel zo prettig. Jij hebt ook vast regelmatig van die ideeën in je hoofd. Als je van verschillende kanten bevestiging hebt gekregen dat wat je bedacht hebt een goed idee is voer je het met meer zelfvertrouwen uit. Daardoor bereik je vaak meer succes. Of als meerdere mensen zeggen dat het niet zo’n goed plan is bedenk je nog wel even voordat je tot actie overgaat.

Gedeelde smart is halve smart

Sociale steun draagt bij aan het welbevinden. Als je iets meemaakt wat je aangrijpt wil je het meestal steeds opnieuw aan anderen vertellen. Wanneer jij je door anderen gesteund voelt heb je minder last van de negatieve gevolgen dan dat je geen steun ervaart. Wat fijn is het dan als je mensen hebt die je worsteling begrijpen.

Trots je feestjes vieren

Wat voor de één een grote overwinning of prestatie is, kan voor de ander een vanzelfsprekendheid zijn. Door met mensen in een groep te zitten die met soortgelijke uitdagingen te maken hebben, krijg je meer begrip en worden jouw overwinningen en resultaten op waarde geschat. Hoe heerlijk is dat?