“Die heeft vast autisme.” “Wat een autist!” “Zo’n drukke vent, echt een ADHD-er.” “Die doet altijd zo raar, dat zal wel een … zijn.”

We hebben het er maar druk mee. Het etiketteren van Jan en alleman. Lang niet altijd met een verkeerde bedoeling, toch? Soms gebeurt het onbewust. Maar helaas soms ook heel erg verkeerd. Als scheldwoord, om iemand pijn te doen of te kwetsen. Oh, zo jammer.

Want wat schieten we ermee op om al die labeltjes uit te delen? Wat heb je aan een diagnose? Wat helpt het als je weet dat je volgens het handboek van psychiaters het label autisme of zoiets hebt? Word je daar anders van? Gaat het wat opleveren? Verandert het je?

Hekel aan labeltjes

Eigenlijk heb ik een hekel aan al die labeltjes. Waarom mogen wij mensen niet gewoon mens zijn. Ieder uniek met zijn of haar eigen talenten en valkuilen. Want zeg eens eerlijk…

Wie is vandaag de dag De Perfecte Mens?

Wat maakt dat je labeltjes-vrij bent? Wie bepaalt dat eigenlijk? Waarom zou jij je gewoon Klaas, Marie of Pieter mogen noemen en je buurvrouw of buurman die autistische Koos of Klara?

Allemaal mensen

Ik ben van mening dat we weer flink mogen nadenken, voordat we iemand een label geven. Met respect naar elkaar kijken en over elkaar praten. Want we zijn allemaal mensen. De een niet meer dan de ander.

Laten we elkaar waarderen om wie we zijn en wat we kunnen. Elkaar behandelen als volwaardige personen met mogelijkheden en uitdagingen. Want die hebben we allemaal. Met of zonder diagnose.

Begrijp me alsjeblieft goed…

Geen uitzonderingen

Ik ben NIET tegen diagnostische onderzoeken. Want op de juiste manier een diagnose stellen waarna een passend hulptraject opgestart kan worden, kan veel goeds brengen. Zolang het doel is: het leven makkelijker en mooier maken. Maar niet om een uitzondering te worden gemaakt, apart gezet te worden of buitenspel gezet te worden.

Ik heb vanaf het begin van mijn coachpraktijk mensen geholpen die zich in autisme herkennen. Met of zonder diagnose. Want doordat er zoveel publiciteit aan autisme (en andere diagnoses) wordt gegeven (en nog meer redenen), zijn er steeds meer mensen die zich herkennen in het beeld van autisme. Dat maakte mij niets uit. Voor de reguliere hulp vaak wel. Waardoor mensen die geen diagnose hadden gewoon niet geholpen werden. 

Nee, een labeltje vind ik niet het meest belangrijke van degene die om hulp vraagt.

Hulp, met of zonder diagnose

Waar het mijner inziens WEL om gaat is dat de hulpvrager een probleem ervaart. Of een ontwikkelingsvraag heeft. En zelf lukt het niet, of niet helemaal. Daar wil hij of zij hulp bij. En meestal is de hulp die voor het gros van de mensen wel werkt, niet passend. Het werkt niet of niet helemaal. Dan is het handig als er op een andere manier wordt geholpen. Passend bij de gedragskenmerken van die persoon. Als dat dan autisme is dan is het voor de hand liggend dat een autismecoach dan kan helpen. En als iemand zichzelf duidelijk in autisme herkent, maar niet een diagnose hoeft of wil, kan iemand zich ook erg geholpen voelen door een autismecoach.

En tsja, het beestje moet een naam hebben, dus zeggen we natuurlijk wel wat we doen. Mensen met autisme of kenmerken van autisme coachen. Want in het oerwoud van internet richting bepalen is knap lastig. En dan kom je toch weer op een label uit.

Want iedereen hoort erbij, mag er zijn en is waardevol.

Andere benadering en behoeftes

Gelukkig zijn er veel mensen met een specifieke hulpvraag die de weg kennen en zo om hulp vragen, passend bij hun behoeften.

Gaandeweg ontdekte ik in mijn coachpraktijk dat mensen die zich in autisme herkennen een andere benadering en behoeftes hebben dan mensen zonder autismekenmerken. Die benadering noem ik Krachtig Coachen Bij Autisme.

Kennismaken met Krachtig Coachen?

Wil jij ook op een respectvolle en helpende manier mensen die zich in autisme herkennen coachen?

Maak dan nu gebruik van de mogelijkheid om voor een klein prijsje je te laten inspireren. Als je denkt dat het wat voor je kan betekenen.

Dit is wat je voor 5 tientjes krijgt:

De opnamen van het eerder gegeven Event Krachtig Coachen Bij Autisme. Bijna 2 uur online videomateriaal, vol inspiratie met:

  • Een krachtige visie over hoe mensen met autisme zich optimaal kunnen ontwikkelen;
  • Waarom het ‘gewone’ coachen niet altijd effectief is (en wat je in plaats daarvan moet doen);
  • Wat mensen met autisme nodig hebben van jou als coach;
  • Helder zicht op je eigen valkuilen als coach, waar je nu niet meer intrapt;
  • Welke opties je hebt om meer rendement uit je gesprekken te halen;
  • Hoe je de regie houdt, zodat je minder hard hoeft te werken en je meer tijd overhoudt om daadwerkelijk te coachen naar resultaten;
  • Een super effectief stappenplan met concrete handvatten om mensen met autisme stress te laten verminderen, waardoor burn-out kan worden voorkomen;
  • Inclusief opdrachten én inspirerende verhalen, vraagstukken en demonstraties van andere autismecoaches.

>> HIER START JE METEEN <<