fbpx

Omgaan met iemand met autisme is echt niet altijd gemakkelijk. Ik weet nog dat ik zelf wanhopig graag wilde weten hoe ik beter om kon gaan met mijn kind met autisme. Als hij weer bizar gedrag vertoonde op een feestje. Als er een en al weerstand was en ik niet voorbij de halsstarrigheid kwam. Als er geen beweging in hem was te krijgen. In ieder geval niet die richting die ik wilde. Ik voelde me miserabel als anderen mij vermeden, omdat ik die moeder was van dat vreemde kind.

Autisme gaat niet over

De pijn, de moeite en het verdriet. Het was de tijd dat ik mij zo overspannen voelde dat ik blij was als hij buiten de deur was. En zodra hij weer terug was, ik weer naar beneden mieterde omdat de waarheid weer keihard binnenkwam: autisme gaat niet over. De wanhoop van hoe dan wel… Het zijn geen fijne herinneringen. Ik voel weer de pijn in mijn hart. En ik zie om mij heen dat zoveel mensen met hetzelfde worstelen. Dat raakt me.

De afgelopen 15 jaar heb ik voor mijn gevoel het wiel uitgevonden. Er waren destijds weinig methoden bekend om met kinderen met autisme om te gaan. Ik had het gevoel dat ik op mezelf was aangewezen. Daarom leerde ik met vallen en opstaan wat werkte. Waardoor mijn kind zich heeft ontwikkeld tot een fantastische jongeman met zoveel capaciteiten en mogelijkheden. Ik leerde hoe ik mezelf staande kon houden, ondanks alle angst en onzekerheid. Die moeite wil ik anderen besparen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Ik ben nu supertrots op mijn autismeheld, mijn kind, en gun het anderen met autisme ook om zo’n topper in zijn omgeving te hebben. Je hoeft het niet alleen te doen.

Ik gun jou ook om voorbij het autisme te kijken, naar wat voor prachtig persoon iemand echt is. En dat je inziet hoe je iemand met autisme wèl kunt benaderen. Zodat je van die koestermomentjes hebt van echte verbinding. Ik wil zo graag dat je ook relaxed de dagelijkse huis-tuin-en-keukengesprekken voert. Net zoals het maken van plannen voor je vakantie, dat werkoverleg, die les, het consult of adviesgesprek. Dat je begrijpt waar het soms etterige gedrag vandaan komt en dat het geen onwil is maar onmacht. En dat je plezier samen hebt. Dat je weet dat het goed is, dat je goed doet. Ook als het gaat over ‘the real stuff’.

Want: er zijn volop manieren die wel werken

Op gevoel kom je een heel eind. Maar wil je echt van waarde zijn dan vraagt dat meer. Dat is niet de nieuwste wetenschappelijke kennis. Niet een jarenlange studie of 100 boeken. Nee, het vraagt een warm, betrokken hart, en praktische, autisme-specifieke manieren om echt contact te maken. Hoe beter je dit toepast, hoe makkelijker het leven wordt. Voor jezelf en de ander. Waardoor je meer plezier samen hebt.

Dat is precies wat ik je gun en help je daar graag bij. Dat doe ik in mijn splinternieuwe, compacte online training Ontspannen Omgaan Met Autisme die half januari 2020 van start gaat.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden!