Gastblog geschreven door:

Dianne van der Burg

Overprikkeling, we hebben er allemaal over gehoord, gelezen of ervaren het dagelijks in de praktijk. Je krijgt zoveel informatie binnen dat het moeilijk tot niet meer lukt het te filteren. De klachten die hieruit voortkomen zijn niet mals; hoofdpijn, een vol hoofd, vermoeidheid, stemmingswisselingen of het niet meer kunnen verdragen van geluiden, om er een aantal te noemen. Wat te doen bij overprikkeling is vaak bekend, de interventies zijn soms een persoonlijke zoektocht maar het heeft veelal nadrukkelijk de aandacht tijdens coaching of in de literatuur.

Maar wat als signalen helemaal niet binnen komen?

Wat als je jouw eigen signalen niet of onvoldoende opvangt? Tijdens de coaching zie ik veel mensen die deze connectie niet (meer) vanzelfsprekend hebben. Vaak is men zich dat niet bewust. In mijn praktijk breng ik vaak de stresssignalen in kaart met de klant. Wat merk je als je niet lekker in je vel zit, als de spanning hoog oploopt? Hoe merk jij aan jouw mentale toestand of aan je lijf dat je in actie moet komen?

Opvallend genoeg weten veel mensen de eigen merkbare symptomen te noemen die spelen als het (bijna) goed mis is. Maar wat merk je als voorlopers? Die eerdere signalen zijn veel moeilijker te signaleren, terwijl dit juist de fase is waarin je moet anticiperen.

Ik heb gemerkt dat veel mensen het lastig vinden om in contact te staan met hun gehele lijf en geest. Door onderprikkeling kan de connectie volledig zoek zijn. Resultaat: geen impuls om bijvoorbeeld te drinken of eten, geen impuls om te anticiperen op de toestand waarin je jezelf bevindt. Of bijvoorbeeld onvoldoende snel pijn voelen als dit wel zou moeten.

Is dat een prettige situatie?

Nee, uiteraard niet. Maar vaak wordt hij niet als zodanig herkend. Niet door de mensen zelf, niet door de omgeving, de leerkracht, de partner enz. Resultaat: uitputting van je fysieke en mentale toestand, ondergewaardeerd worden omdat er niet uitkomt wat er in zit, lusteloosheid, enzovoort.

Kortom; volgens mij is het dan goed mis. Vind je het ook niet ernstig klinken? Zonder door te hebben wat de oorzaak is, loopt het uit de hand. Het brengt schade toe op allerlei gebied. Mensen ervaren vaak een leeg gevoel. Ik heb allerlei voorbeelden gehoord van mensen die op vele manieren, vaak onbewuste, extreme dingen doen om toch te kunnen voelen.

Stress signalen en prikkels

Als we tijdens de coaching samen in kaart brengen welke prikkels wel binnenkomen, zien we hoe torenhoog de stress dan vaak al is. Dit brengen we in kaart door een zogenaamde stress-thermometer. Welke signalen zou je op de thermometer eerder op kunnen vangen, wat kan voorlopers zijn? Hoe kunnen die opgemerkt worden? Op welke manier sta je in contact met je lijf? Dit zichtbaar maken brengt inzicht.

De methode van Marja Boxhoorn bevat hele mooie en vooral handige kaartjes waarop voorbeelden van signalen en prikkels staan. Wanneer we die doornemen, geeft dat soms stof tot oefenen in signaleren. En in het oefenen om beter in contact te komen met lichaam en geest. Een sensorische test brengt vaak ook inzicht.

Opgelost?

Uiteindelijk blijft het een kwestie van jezelf goed leren kennen, blijven signaleren en de tools uit de coaching blijvend hanteren. Daardoor kom je beter in je vel te zitten. Dat vraagt wel blijvende alertheid of soms opnieuw een (korte) coaching.

Als coach doe ik zelf ook steeds weer nieuwe inzichten op door de ervaringen met mijn klanten. De resultaten die laten zien dat de methode echt werkt, dat maakt het coachen zo leuk en geeft het veel voldoening.

Ervaar jij ook onderprikkeling? Loop je tegen andere zaken aan die gerelateerd zijn aan je autisme, zoals stress en onvoldoende ontspanning of structuur op je werk of privé leven? Ik sta klaar om jou te coachen, om stappen te zetten op weg naar een betere balans.

Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een oriënterend gesprek. Ik werk als autismecoach in regio Rivierenland, centraal gelegen in het midden van het land. We kunnen bespreken welk aanbod ik heb om ook jou te helpen, vul gerust het contact formulier in op mijn site.

Dianne van der Burg,
Gecertificeerd autisme-coach
www.spectrum-coach.nl