Levensveranderend: gisteren zat ik lekker lui achter Netflix. Beentjes op tafel om nog even wat afleiding te zoeken op tv. Doe ik zelden, maar gisteren was zo’n moment. Ik kwam uit op een documentaire over Tony Robins, een Amerikaanse goeroe op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Wat een vent! Wat een energie! Wat een doorbraken tijdens zo’n event! Alleen al ongelofelijk om te zien dat een zaal met 2500 mensen zingend, dansend, springend en elkaar omhelsend 6 dagen met elkaar in een zaal zit. Toen kon dat…

Een bepaald stukje ervan was voor mij echt weer even zo’n bevestiging van mijn eigen visie over omgaan met autisme. En dat wil ik graag met je delen omdat ik hoop dat je er wat aan hebt.

Verwijt het mooie en moeilijke

Tony zei tegen een van de deelnemers in de zaal: Verwijt de slechte dingen van de ander EN verwijt de goede dingen. Het meisje had een vader die drugs gebruikte en ze heeft haar hele leven niet de aandacht gekregen die ze wilde en nodig had van haar vader. Waardoor ze geen goede relatie met hem had en waardoor ze niet zo lekker in haar vel zat als ze graag zou willen.

Gefascineerd was ik aan het kijken hoe dit gesprek verliep. En front public, met flinke close-ups.

Het was een pittige jonge vrouw, die heel goed wist wat ze wilde en dat uitstekend kon verwoorden. Waarop Tony op een gegeven moment zei: Verwijt hem dat hij jou niet gezien heeft, niet de aandacht heeft gegeven die je nodig had, doordat hij aan de drugs verslaafd was, dat hij dingen heeft gedaan die heel naar waren. En verwijt hem dat doordat je dit hebt meegemaakt ook sterk bent geworden, omdat je hebt geleerd grenzen te stellen, weg te lopen als het nodig is, assertief te zijn, nu een daadkrachtig persoon bent die veel bereikt. Want als je vader niet drugsverslaafd was, had je die vaardigheden niet zo krachtig geleerd.

Bam! Die kwam over. Bij haar, haar moeder en het publiek.

En bij mij. Ik denk dat iedereen wel dingen heeft meegemaakt in het leven die niet fijn zijn. Niet zo gegaan zijn als je graag zou willen. Ziekte, mishandeling, pesten, overlijden van geliefden, ziekten, aandoeningen, wat dan ook maar. Juist daarom is dit zo herkenbaar voor iedereen.

Hoe ga je hiermee om?

Wat doe je als het leven niet zo loopt als je graag zou willen? Ga je dan bij de pakken neerzitten? Of kijk je naar mogelijkheden om er beter mee om te gaan?

Autisme: levensveranderend

Doordat autisme in ons gezin kwam, heb ik zoveel geleerd. Een groot persoonlijk ontwikkel traject. Over communicatie, aanvoelen, meebewegen, grenzen stellen, zelfzorg, omgaan met stress, conflicten, gedoe. Assertiviteit, kiezen voor wat het juiste voelt ipv meegaan in adviezen die niet goed voelen. En nog zoveel meer. En tuurlijk zijn er momenten dat ik mijn kind wel achter het behang kon plakken omdat hij zo dwars, onbereikbaar, irritant en stom deed. Dat ik onhandig en boos reageerde omdat ie niet deed wat ik wilde. Teleurgesteld was omdat mijn verwachtingen niet uitkwamen. Dat ik boos was omdat dit ons was overkomen. Dat ik zo baalde van alle tijd, aandacht en energie die het van ons als ouders vroeg.

Hoe belangrijk is het om regelmatig een moment te nemen om de negatieve en positieve verwijten eens op een rijtje te zetten. Want zonder het negatieve was je in het positieve vast niet zo ver gekomen. Of het negatieve maakt een kracht in je los om ook andere, krachtige positieve dingen te leren.

Mijn vader

Toen mijn vader 9 jaar geleden overleed merkte ik het ook. Het was zo’n fantastische vader en opa. Nog zo vol in het leven, energiek en vol plannen en levenslust. Maar ziekte sloopte hem. Ik heb er nog elke dag verdriet van dat hij er niet meer is en mis hem enorm. En toch, doordat hij er niet meer is, is er een van te voren onvoorstelbare ervaring bijgekomen.

Levensveranderend

En toch… Leren verder te leven zonder een geliefde vader is moeilijk, zwaar, verdrietig, EN roept ook kracht op. Om door te gaan, keuzes te maken, invoelend te kunnen reageren naar anderen die rouwen om een geliefde en nog zoveel meer. Het is steeds weer een stuk persoonlijk leiderschap nemen over je eigen leven, je gedachten en daden. Jezelf weer heel voelen, zonder de ander.

Verlangen naar een mooier en makkelijker leven

Tijdens mijn trainingen en workshops is het ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn. We hebben het over de mooie en moeilijke kanten. En hoe we met beide kanten beter kunnen dealen. Zodat we een mooier en makkelijker leven hebben. Met autisme. Als dat ook jouw verlangen is, dan help ik je daar graag bij.

Ontdek de volop mogelijkheden die jou gaan helpen naar een mooier en makkelijker leven met autisme. Meld je  aan voor een van deze online trainingen! Of neem een kijkje op de website wat we nog meer voor opleidingen en coaching bieden.