fbpx

blankIedereen kijkt als het ware door zijn of haar eigen bril naar de wereld. Je hebt je eigen ervaringen opgedaan, opvattingen ontwikkeld waardoor je meningen vormt over dingen die je meemaakt. Dan kan het ook zomaar gebeuren dat je een andere mening toegedaan bent dan een ander.

Meningsverschillen in relaties

Vooral in een relatie kan dat lastig zijn. En in elke relatie is er wel eens onenigheid. Over de afwas, de opvoeding van de kinderen, de vakantie, maar ook op het werk heb je relaties. Met je leidinggevende, collega’s waar nog wel eens een meningsverschil kan zijn. Over budgetten, een promotie of taakverdeling.

We zijn al gauw geneigd om te denken dat we dan een conflict hebben. Als je autisme hebt of je erin herkent kun je vaak goed zwart-wit denken. Het is of het één of het ander. Het kan lastig zijn om een ander standpunt te accepteren, of je te verplaatsen in de gevoelens en standpunten van de ander. Je emoties onder controle houden. Herkenbaar?

Terwijl een meningsverschil juist vaak aangeeft dat er onduidelijkheid is. Door te praten over het onderwerp van je meningsverschil wordt er duidelijk waar grenzen en belangen liggen. Het kan je flink ‘wakker schudden’, het maakt opvattingen bespreekbaar. Mits je dit op een handige manier aanpakt.

Door deze 3 tips toe te passen kun je slimmer omgaan met meningsverschillen:

TIP 1: Wees alert op kleine signalen

Vaak duiden kleine signalen er al op dat er iets niet in orde is. Let er bijvoorbeeld op als het taalgebruik verandert. Als de toon kortaf wordt, mensen beginnen te snauwen. Ze zeggen dingen als: ‘Het is niet eerlijk, ik heb gelijk, mijn standpunt is waar.’ Als ze letterlijk meer afstand nemen of zich afwenden.

TIP 2: Ken je eigen stijl van omgaan met meningsverschillen

Iedereen gaat op verschillende manieren om met meningsverschillen. Sommige ontlopen het het liefst, anderen geven alleen maar toe of drukken hun eigen mening door. Weten wat je eigen stijl is en de stijl van de ander herkennen geeft je ideeën over hoe je er handiger mee om kunt gaan. Onderzoek wat jouw manier is van het omgaan met meningsverschillen en let op hoe anderen ermee omgaan.

TIP 3: Geef tijdig feedback

Vaak denk je moeilijker dan dat een meningsverschil in werkelijkheid is. Je laat je leiden door aannames, meningen en oordelen. Door al in een vroeg stadium feedback te geven of feedback te vragen kun je escalatie vaak al voorkomen. Zorg daarbij dat je een ik-boodschap geeft, vertel hoe het voor jou is en vraag of de ander dat herkent. Zo geef je een opening om in gesprek te gaan en het meningsverschil al in een vroeg stadium op te lossen.

Verbeter je relaties

Je kunt nu direct al aan de slag met het verbeteren van je relaties. Kijk hier voor meer informatie over de online training Verbeter je relaties.