Betere baan en relaties voor volwassene met autismeIn de praktijk bestaan er nogal wat misverstanden en vooroordelen over autisme bij hoger functionerende volwassenen met autisme. Men denkt bij autisme al gauw aan de typische autist uit de films Rainman of Forrest Gump, terwijl ook een directeur van een groot bedrijf zich kan herkennen in de kenmerken van autisme.

Reden om eens op onderzoek uit te gaan tegen welke problemen de groep normaal en hoger begaafde volwassenen aan loopt en hoe zij zich graag ontwikkelen.

Het onderzoek naar de persoonlijke ontwikkeling bij volwassenen met autisme, bevat belangrijke inzichten en conclusies. Het onderzoek is in juni uitgevoerd onder 229 volwassenen die zich in autisme herkennen. Vraag het rapport hier meteen aan!

Een werknemer met autisme blijkt juist van uitdagingen te houden

Een van de vooroordelen over autisme is dat ze het liefst eentonig werk doen. Dit blijkt een groot misverstand te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat veel mannen en vrouwen met autisme onder hun niveau werken en hier lang niet altijd voldoening in vinden.

Uitdaging en afwisseling in hun werk waarderen ze, net als duidelijke taken en niet te veel drukte op de werkvloer. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in de mogelijkheden van flexibiliteit en uitdagend en afwisselend werk. Als deze balans er is, beschikt de organisatie over een uitstekende medewerker en gaat er geen waardevol arbeidspotentieel verloren.

Volwassene met autisme wil zich graag ontwikkelen

Maar liefst 69% van de respondenten heeft aangegeven dat de belangrijkste motivatie om te leren is, dat ze zich verder ontwikkelen. Ze willen zich graag zekerder voelen en deskundiger worden en hun stress en prikkelgevoeligheid beter kunnen hanteren. Ze leren het liefst door te lezen of in een 1-1 situatie met een deskundige.

Een (betere) baan en betere relaties met de mensen om zich heen

Een groot deel van de onderzochte groep mensen wil de komende 5 jaar graag een baan vinden of een andere geschiktere baan krijgen. Ook een beter sociaal leven en nieuwe en betere relaties in de breedste zin van het woord staat bij velen op het verlanglijstje.

Respondenten zien zichzelf met name als eerlijk, betrouwbaar en nauwkeurig. Wat hen belemmerd om hun gewenste doelen te bereiken is met name een gebrek aan zelfvertrouwen en sociale contacten. Hierdoor lukt het niet om een beter passende baan of een betere relatie krijgen.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat ze problemen ervaren in de omgang met mensen maar tegelijkertijd juist energie krijgen door de contacten.

Hoger opgeleid en vrouw

De achtergrond van de respondenten is opvallend. Relatief hoog opgeleide mensen tussen de 40-60 waarbij bijna 2/3 vrouw was. Maar liefst 46% van de respondenten heeft een HBO of universitaire opleiding afgerond. 60% heeft een baan of is ondernemer, terwijl 32% zich in een uitkeringssituatie bevindt. De hoge respons op en de resultaten uit dit onderzoek toont aan dat er grote behoefte is aan deskundige begeleiding.

Taboe

Er heerst nog steeds een behoorlijk taboe op het onderwerp, waardoor het niet altijd mogelijk is om het bespreekbaar te maken thuis of op de werkvloer. Vaak komt men pas met autisme in aanraking als een van de eigen kinderen een diagnose krijgt, men vastloopt in het werk of zich herkent in de beschikbare informatie.

Goede ontwikkelingsmogelijkheden

Voor de groep die zich herkent en zich wil ontwikkelen zijn goede mogelijkheden. Uit ervaring weet ik dat met een beetje hulp, concrete handvatten en tips hoger functionerende mannen en vrouwen die zich in autisme herkennen vaak veel beter kunnen functioneren en meer bereiken dan ze zelf voor mogelijk houden.

Ben je benieuwd naar het hele onderzoeksrapport? Vraag het rapport hier meteen aan!

Je reactie is welkom

Heb jij het onderzoeksrapport gelezen en wil je er iets over delen, een reactie geven of weet je publicaties over dit onderzoeksrapport? Ik zou het leuk vinden om het hieronder te lezen.