Sinds een paar weken heb ik een nieuwe hobby. Het gaat op en neer. Stijgt in waarde en daalt weer. Er is voor een leek geen peil op te trekken. En als je je er wat in verdiept denk je dat je het snapt, en het volgende ogenblik snap je er niks meer van.

Denk je nu, waar heeft ze het in vredesnaam over?

Cryptomunten. Je weet wel Bitcoins, Etherium, Digicoin enzo.

Afgelopen weken viel ik met m’n neus in de boter. Het ene moment had ik lekker winst en het volgende moment was een deel van mijn geld verdampt.

Elon Musk, eigenaar van het automerk Tesla, postte een tweet op Twitter dat je geen Tesla meer met Bitcoins kunt kopen. Na een paar maanden vond hij dat dit te milieuvervuilend was.

Toen kwam Michael Burry met de mededeling dat hij ‘short gaat’ op Tesla. Dat is zoiets als geld verdienen aan het verlies van de ander. Als de koers van het aandeel keldert wordt Burry schatrijk. Geen kattepies hoor, het kan zomaar om honderden miljoen dollars gaan. Interessante manier om invloed uit te oefenen cq geld te verdienen ten koste van iemands verlies.

Deze twee mannen hebben wat gemeen

Deze twee mannen hebben wat gemeen. Ik weet niet of je het meegekregen hebt. Maar deze twee mannen hebben allebei het syndroom van Asperger. En dát vind ik vooral interessant. Zij hebben waardevolle talenten. Maken een enorme impact door bijvoorbeeld de ontwikkeling van elektrische auto’s. Kunnen met een bericht de wereld in beweging zetten en doen daar big business mee. Of zakken misschien ineens in een digitale afgrond.

Het gaat op en neer. Stijgt en daalt. Soms hebben ze er zelf duidelijk grip op en bewerkstelligen dat hun kapitaal groeit. Op andere momenten wordt het roer uit handen geslagen door omstandigheden of door andere personen. Moeten ze machteloos toekijken. Wachtend op naderend onheil.

Anyway.

Nog even terug naar die Cryptomunten

De waarde van Bitcoins gaat op en neer in een grillig patroon. Het plaatje laat de koers van een van de Cryptomunten, Bitcoin, zien. Van de afgelopen week. Je ziet stijgingen en dan een flinke keldering. Het krabbelt wat op en gaat weer neer.

Dat deed mij denken aan het patroon van stress bij mensen met autisme. Dat heeft soms ook zo’n grillig verloop. Dan gaat het een tijdje opwaarts en dan vliegen ze weer onderuit.

Een verandering, zoals geen Tesla meer kunnen kopen met Bitcoins. Een serieuze bedreiging waarbij er geprofiteerd wordt van neergang, of een sanctie van een Chinese overheid om cryptomunten te bezitten of erin te handelen. Oorzaken met een direct effect. Verdampend geld wat ik in mijn crypto geldpotje zie.

Geen zorgen, het gaat echt niet om veel geld J

Maar zo gaat het ook in het leven van mensen met autisme. Serieuze stressoorzaken zoals een onverwachte verandering, een dreigende opmerking die onzekerheid voor de toekomst geeft, het weghalen van zelfbeschikking. Voordat je het weet vliegt iemand onderuit. Krabbelt weer wat op, stort weer in of glijdt langzamerhand verder weg. Dat kost veel energie, geluk, tijd, geld, en wat al niet meer.

Werkende aanpak

Voor stress bij autisme heb ik een werkende aanpak ontwikkeld. Dat stappenplan lees je in mijn boek Meer rust en minder stress bij autisme. En kun je als autismecoach leren inzetten met de AutismeCoachOpleiding. Dat wiel heb ik afgelopen decennia uitgevonden, zodat jij het niet meer hoeft te doen en ervan kunt profiteren.

Over die Cryptomunten ben ik er nog niet over uit. Of het een blijvertje is. Voorlopig vind ik het interessant. En heeft het mij o.a. weer twee kanjers met autisme op het spoor gebracht. En een mooie metafoor om een grillig verloop van stress bij autisme te laten zien.