Gastblog geschreven door Karin Simonis – Wigbels

Spanning op het werk

Peter heeft afgelopen jaar te maken gehad met een aantal wijzigingen op het werk. Door deze reorganisatie zit hij 2 van de 5 dagen op een nieuwe plek op een andere locatie, met deels nieuwe collega’s en leidinggevende. Het is wennen en kost hem een hoop meer energie. Het gevolg is dat hij regelmatig weer ’s nachts wakker ligt. Door zijn hoofd spelen zich vele scenario’s af over wat er fout dreigt te gaan en hoe het beter geregeld had moeten worden. En wat bedoelde de leidinggevende vandaag met die opmerking… Vermoeid staat hij op en vermoeid komt hij thuis.

Spanning thuis

Peter en Marijke hebben 3 kinderen, dus het is altijd een levendige bedrijvigheid thuis. Normaal gesproken is dat niet zo’n probleem. Hij kan t wel hebben – al is het vaak wel pittig.  Maar met periodes gaat het heel moeizaam tussen hem en zijn vrouw.

De laatste maanden geeft Marijke aan dat het niet door kan gaan zo. Als hij thuis komt, is er direct spanning voelbaar. De kinderen (met name de jongste) reageren er direct op met onrust, gekke drukke dingen doen, schreeuwen of boos worden.  Ze vindt het vervelend, raakt geïrriteerd en stuurt Peter dan de kamer uit. Waarop er over en weer verwijten ontstaan en Peter gewoon blijft zitten. Hij is immers vader! Hij wil gewoon bij zijn gezin zijn en laat zich niet zomaar weg sturen! Marijke zegt echter dat de kinderen pas weer rustig worden als hij weer weg is. Een impasse waar ze niet 1-2-3 uitkomen.

Ruzies, verwijten en vermoeidheid: de koek is op

Het gevolg is dat de sfeer in huis steeds meer gespannen wordt en er vaak ruzies zijn. Zowel Peter als Marijke zijn dag in dag uit moe. Moe van de stress, moe van de ruzies – het is echt niet leuk meer zo! En dat is zachtjes uitgedrukt!

Als ze bij me komen, vertellen ze dat ze dit geen van beide willen. Het lijkt wel of ze verzeild zijn geraakt in een vreemd soort relatie waarin Marijke een soort begeleidersrol heeft aangenomen en Peter daar écht niet op zit te wachten. Ze willen beide gewoon weer een liefdevolle gelijkwaardige relatie.

Op weg naar verbinding

Samen onderzoeken we wat ze beide belangrijk vinden – voor henzelf en in de relatie. Peter geeft aan dat hij ook zoekend is naar hoe hij op een goeie manier zijn vaderrol weer kan herpakken. Hij houdt zielsveel van zijn kinderen, maar ziet op dit moment even niet meer hoe hij weer plezier uit zijn vaderrol kan halen.

De eerste stappen naar meer rust en herstellen van de verbinding worden gezet:

  • Peter en Marijke maken samen met mij heldere afspraken, vrij van verwijten voor de momenten dat de spanning in huis oploopt.
  • Peter wil in eerste instantie beter om leren gaan met alle stress en dit eerder herkennen zodat hij bijtijds kan schakelen. Dit om te voorkomen dat hij overloopt, grip verliest en verzuipt in boze machteloosheid.
  • Marijke gaat erop letten dat ze weg blijft van betutteling.

We besluiten eerst dit maar eens terug te brengen in het dagelijks leven. Daarna kunnen we altijd nog kijken of er nog wat nodig is om de liefde tussen hen te herstellen. Ze geven beide aan: als hij goed in zijn vel zit, is er een fijne verbinding tussen hen. Het is lang geleden dat ze dit voelden, maar er is wel weer hoop dat dit ook te hervinden is!

Autisme in de partnerrelatie

Als autisme of een vermoeden van autisme een rol speelt in je relatie, kan dit voor aardig wat vraagtekens zorgen. Ook al hou je van elkaar – of misschien twijfel je daar ondertussen aan – door onbegrip en stress doe je elkaar geregeld pijn.

Dit brengt veel spanningen met zich mee. Spanningen die hun weerslag hebben op de sfeer in het gezin en het geluk van je kinderen.

In de waan van de dag is dit vaak moeilijk te doorbreken. Als coach kan ik jullie helpen in het hervinden van meer rust, vertrouwen en waardering voor elkaar. Zodat je beide ‘gewoon je zelf’ kunt zijn – met al je makken en mooie kanten. Ik help je graag weer op weg naar een liefdevolle, gelijkwaardige relatie.

 

Wil je weten hoe?

Kijk dan eens op https://www.mooilifecoaching.nl/ of maak een afspraak voor een kosteloos kennismakingsgesprek in mijn praktijk in Dronten. Daarin maken we helder wat de kern van jullie moeilijkheden is en wat de eerste stap is richting meer rust in de relatie.