En dan ben je ineens getrouwd, hebt een paar kindertjes, bent druk met je werk en huishouden, probeert familie tevreden te houden. En, oh ja, je vriendschappen probeer – zo goed en zo kwaad als het gaat – in stand te houden. Tussendoor nog even sporten omdat dat goed voor je gezondheid is. En dan merk je ineens dat je je eigenlijk alleen en onbegrepen voelt. Terwijl je zoveel mensen ontmoet, spreekt, mee omgaat.

Vriendschappen verwateren, je partner zegt dat het nou wel genoeg geweest is, familie hult zich in onbegrip, je collega’s houden zich afzijdig. Je hebt het ook nooit geleerd; hoe je slim om kunt gaan met andere mensen. Hoe moet je dan weten hoe je een relatie aangaat, onderhoudt of verdiept? Op school kreeg je vroeger geen vak aangeboden over relationele vaardigheden. Je probeerde maar wat. Soms met succes. Soms door te falen.

Je vraagt je af of dit het dan is.

Hoort het bij autisme dat je relaties gewoon lastig vindt? Misschien moet je je er maar bij neerleggen dat het niet lukt in contact. Dat je beter gewoon een ‘einzelgänger’ kunt zijn. Zonder die vermoeiende gesprekken, prikkels, verwachtingen, dubbele agenda’s. Zonder al die signalen die je zou moeten kunnen lezen. Afspraken die niet nagekomen worden, ruzies die er zijn. Hoe heerlijk zou dát zijn!

Of valt er nog wat te leren?

Je kunt overal aan informatie komen. Je zoekt wat op Google. Schaft een zelfhulpboek aan. Probeert eens wat. De waan van elke dag maakt het er niet makkelijker op. Wanneer heb je nou eens tijd om er goed naar te kijken? Tijd om na te denken. Om te onderzoeken wat er goed gaat en wat minder. Er met iemand over sparren. Een serieus overzicht en duidelijkheid creëren welke kansen en mogelijkheden er zijn. En dan de uitvoering tot zijn recht laten komen.

Eigenlijk weet je het wel.

Dat relaties belangrijk voor je zijn. Dat je je anders eenzaam voelt en het ook nodig hebt om geïnspireerd te raken. Om dingen te kunnen delen die belangrijk voor je zijn. Je voelt dat het fijn is om van je partner en kinderen te houden. Dat je ook veel lol kunt beleven samen met anderen.

Maar niet altijd. En niet heel veel.

Het moment dat je merkt dat je relaties niet lekker lopen roept ook een vraag op. Wat kan je eraan doen? Niet elke relatie is te verbeteren, helaas. In de relatie kan er zoveel pijn en verdriet zijn ontstaan dat contact niet mogelijk of wenselijk is. Maar ongetwijfeld zijn er in je omgeving nog een heel aantal mensen met wie je graag het contact zou willen verbeteren. En dat kan. Wat kan je dan doen? Nou, best veel, is mijn ervaring. Het is ingewikkeld, complex, veelomvattend. Maar stukje bij beetje is er veel te leren.

Ook als je autisme hebt.

Het komt je niet aanwaaien. Is niet een kwestie van een boek lezen of drie tips uitvoeren. Het onderhouden van relaties is als een akker. Je bereidt voor, je zaait, je probeert goede omstandigheden te creëren, je besteedt er tijd en aandacht aan. En dan hoop je dat je inspanningen vrucht dragen. Zodat je kunt oogsten. Genieten van de resultaten.

Dat.

Daar help ik je graag bij. Met de online training ‘Verbeter je relaties bij autisme’. Het kan. Jij ook. Door vandaag te beginnen. Met het nemen van een besluit. Dat je werkelijk wilt leren om de relatie met belangrijke anderen te verbeteren.

Omdat het kan!