fbpx

blankHet eind van het jaar is vaak een moment om achterom te kijken. Wat heb ik bereikt? Welke uitdagingen waren er en hoe zit ik daar nu in? Waar ben ik tevreden over?

Als je zo terugkijkt is er vast heel wat op te noemen waar je tevreden over bent. Tevredenheid is plezier beleven aan die zaken die er zijn of het gevoel genoeg te hebben en voldaan te zijn. Wanneer je je tevreden voelt met wie je bent en wat je hebt, voelt je leven goed. Je hoeft niets te veranderen, alles is goed zoals het is. Je hebt minder last van negatieve emoties en stress. Tevredenheid geeft rust en vreugde.

De maatschappij is erop gericht om ons ontevreden te laten zijn. Je komt permanent in aanraking met dingen waarnaar verlangen opgewekt wordt: een mooier uiterlijk, vakanties naar prachtige bestemmingen, een grotere en snellere auto, een leuke partner, huis, tv, computer, een rustig leven, veel zelfvertrouwen, geen autisme, etc. Vanuit die ontevredenheid ontstaat er een wens. Maar als je niet de middelen of de mogelijkheden hebt om te krijgen wat je wilt, maakt dat je ontevreden. Eigenlijk is er een conflict tussen wens en de werkelijkheid en dat geeft stress.

Ontevredenheid kan ook komen doordat je jezelf niet goed genoeg vindt, dat je erg vaak te horen krijgt dat je dingen niet goed doet, omdat je te vaak overprikkeld bent, er teveel onduidelijkheid en onvoorspelbaarheid in je leven is. Je niet het leven hebt zoals je graag zou willen.

Van nature zijn we geneigd om meer aandacht te schenken aan dingen waar we ontevreden over zijn of die mis zijn gegaan. Wat dus ook negatieve emoties met zich meebrengt. Maar wist je dat negatieve emoties 3 keer zo zwaar wegen als positieve emoties? Tegenover één negatief gevoel heb je meerdere positieve gevoelens nodig om weer in balans te komen.

Hoe heerlijk is het dan om tevreden te zijn met dat wat er wel is. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld of groots te zijn. Dat je een huis hebt om in te wonen, kleren aan je lijf, voldoende eten en drinken, inkomen om de dingen te doen die noodzakelijk zijn, mensen om je heen die om je geven, een hobby en ga zo maar door.

Het kunnen ook dingen zijn waar je ‘gewoon’ heel goed in bent, maar die voor anderen niet vanzelfsprekend zijn. Dat je bijvoorbeeld elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel zet, je huis op orde houdt, je werk goed doet, prachtige presentaties en rapporten maakt voor je werk. Die dingen waar je goed in bent bagatelliseer je gauw. Dat is toch normaal? Maar ook dat zijn dingen waar je heel tevreden over mag zijn!

Ik stel de vraag nog een keer: waar ben jij tevreden over? Neem eens een kwartier of half uur, pak een vel papier of gebruik je computer. Schrijf op over welke dingen jij tevreden over bent. Hoe langer je nadenkt, hoe meer er in je opkomt. Schrijf het allemaal op. Je zult zien dat je verrast bent hoe lang de lijst kan worden. Komen er dingen in je op waar je juist ontevreden over bent? Schrijf ze even op een apart vel, zodat het uit je hoofd is, maar schenk er verder geen aandacht aan. Wil je er nog meer tevredenheid en kracht uithalen? Deel het dan met iemand anders en vraag ook eens waar de ander tevreden over is. Vier je feestje van tevredenheid maar! Veel plezier!

Laat het me gerust weten waar jij tevreden over bent door hieronder een reactie achter te laten.