Veel coaches die werken met mensen met autisme balen ervan dat hun coachees maar kleine stapjes zetten, terwijl er zo veel potentieel aanwezig is. Ze vinden het moeilijk om een stevige rol aan te nemen om het potentieel er wél uit te halen.

IN GESPREK MET COACH PETER

Onlangs sprak ik Peter over een coachingstraject wat hij had met een van zijn cliënten. Hij schetste de situatie voor me van een gezin met een volwassen zoon met autisme, waar autisme niet bespreekbaar is. De jongeman, we noemen hem voor het gemak Hans, zat al jaren thuis, had een verstoord dag-nachtritme en afspraken maken kon hij niet. Want 9 van de 10 keer lag hij te slapen en kon hij niet zijn bed uitkomen. Moeilijke situatie, of niet? Peter had het er ook knap lastig mee en wist ook niet meer wat hij ermee aan moest, anders dan pappen en nathouden.

Toen vertelde Peter me dat het moeder recent één keer gelukt was om een afspraak te maken en dat Hans deze afspraak ook nagekomen was. Ze zouden als gezin een dagje uit en moeder instrueerde Hans dat hij op deze dag om 8.00 uur klaar zou staan. Punt! Dat is duidelijk. ‘Oké, ik zal het proberen’, had Hans gezegd. En wat denk je? Om 8.00 uur stond hij klaar! Raad eens wat mijn tip aan Peter was?

EEN SUCCESVOLLE AUTISMECOACH IS EEN KEI IN AANSLUITEN, STRUCTUUR AANBRENGEN EN WEET HOE HIJ AAN DE JUISTE KNOPPEN DRAAIT OM RESULTAAT TE BEREIKEN.

Een van de dingen die Peter kan doen is de regie pakken en ook moeder leren hoe zij de regie meer kan pakken. Duidelijk zijn in haalbare grenzen en verwachtingen. Die stellig neerzetten en volhouden. En er dan op vertrouwen dat hij ze nakomt. Zo kan Hans weer grote stappen maken naar een succesvol leven. Dan kan hij weer aan de studie of aan het werk. Hij kan weer floreren in zijn vriendenkring en heeft weer plezier in de dingen die hij doet. Waar de hele omgeving van meegeniet.

WAT GEBEURT ER MET JOU EN JE COACHPRAKTIJK ALS JIJ JE COACHEE NIET VAN A-B KUNT BRENGEN?

Hoe voel jij je als je het niet voor elkaar krijgt? Hoe voel je je dan over jezelf? Wat betekent dit voor je coachee? Iemand die zo wanhopig snakt naar de juiste hulp en aanpak, omdat hij het zelf niet meer weet hoe hij eruit kan komen. Anders kwam hij toch niet bij jou? Je laat je coachees in de steek als je niet de juiste aanpak hanteert om hen te helpen van A naar B te komen. En niet een jaar nodig hebben om een klein babystapje te bevorderen, maar een flinke stap te laten zetten in korte tijd. Het kan! Let wel, we hebben het over normaal en hoger functionerende mensen met autisme. Niet over zwaar psychiatrische problematieken.

WAT IS ER DAN VOOR JOU EN JE COACHEE MOGELIJK?

Door de mensen met autisme heel goed te helpen gaan zij succesvol zijn in werk en leven. Je bent van wezenlijk belang voor deze mensen die zitten te snakken naar jouw hulp en ondersteuning. Met jouw hulp kunnen ze carrière maken, hoge(re) posities bereiken, fantastische partners en ouders zijn. Dat geeft jou enorm veel voldoening. Je krijgt meer rust en zekerheid in het coachen. Het kost je minder tijd en energie. Je resultaten zijn van een andere orde dan voorheen. Het geeft zin aan je leven. Je draagt bij aan een betere wereld. Hoe cool is dat?

Ben jij er ook klaar voor om het volle potentieel van je coachees naar boven te krijgen?

Vraag dan nu een strategiesessie aan om jouw ambities te bespreken.

 

Privacy Voorkeuren

Necessary

Advertising

Analytics

Other