fbpx

blankWouter komt het personeelsrestaurant binnen en kijkt om zich heen. Stilletjes zoekt hij een hoekje op en gaat aan een leeg tafeltje zitten. Hij zet zijn lunch voor zich neer en zucht eens diep. Het geluid van de tientallen stemmen, het zoemen van de koelkast, het piepen van de oven. Af en toe vangt hij een stukje van een gesprek op. Hij blijft nadenken over wat hij hoort. Eigenlijk is dat een onderwerp waar hij ook wel in geïnteresseerd is. Hij zou daar best over mee willen praten. Ideeën schieten door zijn hoofd. Maar die gesprekken gaan altijd zo snel. Tegen de tijd dat hij er aan toe is om wat te zeggen is er alweer een ander onderwerp aan de orde. Beter dat hij gewoon maar blijft zitten en rustig zijn brood opeet.

Waarschijnlijk ken je het wel. Of het nu een personeelsrestaurant is, een feestje, thuis aan tafel of bij de koffieautomaat. Praatjes maken kan vermoeiend zijn door alle prikkels die erbij komen kijken en het gaat snel. Het lijkt wel op een potje ping-pong, een warboel waaruit je wijs moet zien te worden. Er lijken allerlei ongeschreven regels te bestaan die anderen kennen, maar jij niet.

Zoek de overeenkomsten

Als je je in autisme herkent, heb je vaak moeite met onvoorspelbaarheid en onduidelijkheid. Daarom ga je steeds op zoek naar voorspelbaarheid en duidelijkheid. Je gaat steeds op zoek naar structuren. Gelukkig hebben ook de sociale praatjes een bepaalde structuur in zich. En dat is prettig want dat maakt het voorspelbaarder.

Er zit structuur in een praatje

We praten heel wat af in ons leven. Tel gedurende een doorsneedag maar eens hoeveel gesprekken je hebt met hoeveel verschillende mensen. Die gesprekken lopen allemaal anders. Over diverse onderwerpen, met verschillende personen, op verschillende plaatsen en tijden. Toch hebben ze over het algemeen iets gemeen. Er zit een bepaalde structuur in deze gesprekken.

We maken contact met iemand hetzij op eigen initiatief, hetzij op andermans initiatief. Je spreekt iemand aan, of wordt aangesproken. Tenzij er brand is of men erge haast heeft is er eerst een kort sociaal praatje. ‘Hoe is het?’ Zo’n standaard vraag om het gesprek te openen. ‘Wil het lukken?’ ‘Stond je ook in de file vanochtend?’ Hiermee probeer je in contact te blijven met je gesprekspartner. Ken je iemand al langer dan volgt vaak een poosje bijpraten. Je refereert even aan dat waar jullie het eerder over gehad hebben. Vervolgens gaat het gesprek vaak over in een inhoudelijker onderwerp als je meer tijd hebt en je het waardevol vindt om in gesprek te blijven. Nu is het niet zozeer meer een sociaal praatje maar een gesprek waarin diepgang komt. Na verloop van tijd rond jij of je gesprekpartner het gesprek af en neem je afscheid. Door deze structuur te herkennen en te gebruiken om het gesprek in te vullen zorg je ervoor dat het minder op een onvoorspelbare warboel lijkt.

Praatjes maken is functioneel

Vergeet vooral niet het begin over te slaan. Direct over een moeilijk of pijnlijk onderwerp beginnen wordt vaak als bot of stuitend ervaren. We hebben het nodig om eerst contact te maken. Dat is het nut van een sociaal praatje maken. Je raakt daarmee een beetje op je gemak met elkaar. Je kunt aan elkaar wennen, je gedachten ordenen. Je creëert een prettige sfeer door hier de tijd voor te nemen, zodat je een beter inhoudelijk gesprek kunt voeren.

Met een praatje bouw je aan relaties

Door praatjes te maken snuffel je als het ware aan elkaar. Je maakt kennis en onderzoekt of je gemeenschappelijke thema’s hebt waar je op voort kunt borduren. Waar wellicht meer uit kan groeien. Je bouwt door het maken van praatjes aan een warme relatie, waar je heel lang plezier van en belang bij kunt hebben. Thuis is het belangrijk, omdat mensen met een goede relatie aandacht aan elkaar schenken. Zich door écht contact met elkaar willen verbinden. Dan is het handig als je weet wat jou met de ander bindt. En geloof me: dat is vaak meer dan je op het eerste oog denkt. Door praatjes te maken kom je daar achter. Praatjes maken zorgt dus voor een betere relatie. Dan weet je wat de ander interessant vindt en houd je contact. Het voorkomt dat je sociaal in een isolement komt. Investeren in het maken van praatjes kan je dus enorm veel opleveren en is de moeite meer dan waard!

En als jij je in Wouter herkent die alleen zijn lunch zit te eten? Besteed dan tijd en aandacht aan het herkennen van de structuur in de gesprekken. Met autisme ben je ook gezegend met een goed stel hersens die uitstekend kunnen analyseren en structureren. Bedenk voor jezelf wat jouw motivatie kan zijn om die praatjes tóch te maken, ondanks dat je het spannend vindt of vermoeiend. Hoe beter je het patroon ziet en hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt!

Verbeter je relaties

Je kunt nu direct al aan de slag met het verbeteren van je relaties. Kijk hier voor meer informatie over de online training Verbeter je relaties.