fbpx

“Voor mij geen lijstjes, schema’s en stappenplannen meer”, zegt mijn opstandige puber met Asperger. “Ik doe er niks mee, heb er niks aan, al dat kinderachtige gedoe, laat mij maar mijn gang gaan.” Maar dan komen de gevolgen: oeps, toch die afspraak vergeten, moest ik een werkstuk inleveren dan? Mmm, ik was voor de derde keer deze week te laat op school…


Waarom zou je ook structuur in je leven gebruiken?

Iedereen is in meer of mindere mate afhankelijk van structuur. De een heeft genoeg aan een agenda met zijn of haar afspraken, de ander heeft behoefte aan een compleet overzicht van alle vaste en veranderende afspraken, maar daarnaast ook stappenplannen voor allerlei activiteiten in het dagelijks leven. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Het is hierbij zoeken naar wat voor jou werkt en wat je nodig hebt.

De weerstand tegen structuur is je vast niet vreemd. Iedereen heeft bij tijd en wijle behoefte om alles los te laten en maar te zien wat er komt. Kan ik het ook zonder? Een poosje vast wel, maar dan? Sluipenderwijs kost het je steeds meer energie. De onduidelijkheden stapelen zich op totdat je er geen wijs meer uit wordt. Kom je dan ook op het idee dat je toch maar weer die structuur moet gaan gebruiken? Of was het misschien toch handiger om het te blijven gebruiken en je energie voor andere dingen te gaan gebruiken?

Zet de winst die het jou oplevert om te investeren in het opzetten en vasthouden van je structuur af, tegen wat het je kost aan inspanning om het niet te doen. Grote kans dat een gezonde dosis structuur in je leven je een hoop stress scheelt. En dat is prettig, want dan houd je weer meer tijd over voor zaken waar je je energie voor nodig hebt en de leuke en fijne dingen in je leven.


Welke voordelen heeft het om gebruik te maken van structuur?

Voordeel 1: Omdat je minder hoeft te onthouden en meer ruimte in je hoofd overhoudt voor andere belangrijke en plezierige dingen.

Voordeel 2: Omdat je dan meer duidelijkheid en voorspelbaarheid hebt in je leven, waardoor je flexibeler wordt.

Voordeel 3: Omdat het je helpt je veiliger te voelen te midden van een chaotische wereld.

Voordeel 4: Omdat je achteraf je minder hoeft te verontschuldigen of schuldig te voelen als je iets vergeten bent.

Voordeel 5: Omdat je minder kans hebt kritiek van anderen te krijgen.

Terugkomend op mijn puber. Het is toch wel handig als je je afspraken nakomt, je werkstukken op tijd inlevert en op tijd komt. Helemaal als je graag zelfstandiger wilt worden. Tijd om aan de slag te gaan met structuur!

Wat zijn jouw ervaringen met structuur? Je reacties zijn hieronder welkom.