fbpx

blankInspiratie kun je overal uithalen. Zo leverde een gesprek over auto’s mij inspiratie op voor het schrijven van dit artikel. Spiegel je eens aan een auto voor meer zelfinzicht.

Welke auto rijd jij?

Traditioneel en betrouwbaar, klein en zuinig, degelijke middenklasser, het nieuwste van het nieuwste, een PC Hooft-tractor? Welk merk, welk type, zuinig of juist niet, klein of een family car? Welke auto rijd jij?

Wat wil jij met je auto?

Wil jij met je auto imponeren, de snelste zijn? Of het liefst een die onopvallend is en puur functioneel. Ga je voor betrouwbaarheid, zuinigheid en gemak? Wat wil je met je auto?

Wat zegt dat over jou?

Al die eigenschappen van je auto passen waarschijnlijk bij jou. Je gaat voor gemak, snelheid, een cool uiterlijk. Je wilt snel of juist niet. Je wilt graag met de massa meegaan en kies dus een gangbaar model of je durft uit te komen voor een excentrieke smaak en kiest een blitse kleur en een apart model.

Ik kwam een aardig Belgisch onderzoek tegen waar per automerk persoonlijkheidskenmerken en functionele kenmerken onderzocht zijn. Dit werd erover gezegd:

Audi, Jaguar, Mercedes, Chrysler, Volvo, Saab en Chevrolet zijn statusmerken. Mensen die daar in rijden hebben een persoonlijkheid die bekwaamheid, elegantie, klasse en verfijning belangrijk vinden maar ook ernst en strengheid.
Merken als BMW, Alfa Romeo, Jeep en Land Rover leveren volgens het onderzoek een persoonlijkheid op van meer energiek en impulsief, maar ook een arrogant en agressief karakter. Uitleven van emoties is voor deze rijders belangrijk.

Deze twee groepen zijn wel het meest extreem, de andere automerken (even generaliserend) worden benoemd van karakterloos en banaal tot eenvoudig, jong en levendig. Leuk onderwerp? Kijk dan hier maar voor de rest. Herken je jezelf en anderen daarin? Wat zegt jouw auto over jou?

Hoe schafte jij je auto aan?

Ook over het aanschaffen van auto’s valt het een en ander te zeggen. Zie je jezelf nog in de showroom staan van die garage, bij de aanschaf van je auto? Al rond speurend naar een auto komt er een praatgrage verkoper naast je staan. Wat dacht je? ‘Hoepel alsjeblieft op en laat me zelf maar rustig kijken?’ Of ‘Dit is hem, geef me de sleutel maar dan kan ik gaan!’ Misschien heb jij je wel laten overtuigen door de verkoper en ben je daarna nog 10 keer terug gegaan omdat er allerlei mankementjes waren. Of rijd jij in het afdankertje van je partner omdat die een andere wilde? Hoe schafte jij je auto aan?

Hoe rijd jij in je auto?

Radio vol aan, raampje naar beneden zwaaiend naar iedereen die je kent of met je zonnebril op gefocust op de weg die je te rijden hebt? Voortjakkerend omdat je eigenlijk net te weinig tijd had om je afspraak te halen of een half uur extra rekenend zodat alle tegenvallers er in ieder geval niet voor zorgen dat je te laat bent. Hoe rijd jij in je auto?

Welke auto wil je eigenlijk zijn?

Dit is ook een erg leuke vraag om eens bij stil te staan. Stel dat je een auto kon zijn, welke auto wilde je dan zijn? Noem eens wat eigenschappen op. Herken je jezelf daarin? Is dat iets wat je wilt leren? Wat is het je waard om daarmee aan de slag te gaan? Welke ambitie heb jij? Welke auto wil jij zijn?

Ben benieuwd naar je reactie!