Hulp gezocht! Wat mij steeds weer zo raakt is dat er nog zoveel geliefden van iemand met autisme met de handen in het haar zitten. Figuurlijk dan, hè. Of misschien ook wel letterlijk. Want ook ik heb in het verleden het gehad. En heel soms nog wel eens. Dan zijg ik neer aan tafel. Doe m’n bril af, wrijf over m’n ogen en m’n haar. Met m’n ellebogen zoek ik steun bij de tafel. Op zo’n moment is het even te veel. Weet ik ook niet meer hoe of wat. Nog meer informatie past er niet meer bij. De wetenschap dat het niet lukt. Dat de hulp die je kreeg falikant faalde. Niet bracht wat je hoopte. En dan de vraag. Hoe dan verder? Wat dan wel? Als dit het niet is, welke opties zijn er dan nog?

We weten het niet meer!

‘Help!’ ‘Hulp gezocht!’ ‘Kun je me alsjeblieft helpen?’ ‘We weten het niet meer!’ ‘Waar kunnen we hulp krijgen?’

Je moest eens weten hoe vaak ik dit soort mails krijg voor hulp. Waar vind je een goede autismecoach? Wat kunnen we doen om positiever om te gaan met onze puber? Hoe ver ga je in het rekening houden met je partner met autisme? En hoe houd je het gezellig in huis? Hoe ga je uberhaupt om met autisme?

Er is veel bekend over factoren waar mensen met autisme moeite mee hebben. Door hun prikkelgevoeligheid zijn een aantal zaken heel logisch waar je rekening mee kunt houden in contact. Je afstemmen op hun tempo, hun gevoeligheid voor geluiden of geuren, de hoeveelheid objecten die kunnen afleiden. Allemaal zaken waar je rekening mee kunt houden als je omgaat met iemand met autisme. Best een uitdaging om daar in elk contact en elk gesprek rekening mee te houden, maar nog wel te doen als je je best doet.

Maar het gaat veel verder dan dat.

Er klopt iets niet

Echt goed aansluiten bij de ander met autisme heeft met veel meer te maken. Als je bijvoorbeeld gestrest bent of ergens anders mee bezig bent, voelt de ander dat. Want er klopt iets niet. Je gaat bijvoorbeeld opgejaagd een gesprek in. Bent net te laat vertrokken, hebt nog veel to do’s. Je voelt spanning over het gesprek, hebt deadlines die je moet halen. En je bent op twee niveaus bezig. Een aan het processen over wat je allemaal nog moet doen, vergeten bent en echt moet onthouden. En twee, probeer je de ander te volgen. Dat stoort in het contact en in de communicatie. Ik noem dat zombie-gedrag.

Jouw stress

De invloed van je eigen stress is groter dan je denkt. Stress vernauwt je blik en je ziet daardoor signalen over het hoofd. Door jouw stress haakt de ander af. Hij merkt op dat er iets niet klopt. Je probeert normaal te doen, maar je bent niet congruent. Er is een stoorzender. Die zit bij jezelf. Mensen met autisme voelen dat haarscherp aan. Ze kunnen het niet altijd plaatsen, hebben niet altijd een passende reactie paraat, maar voelen wel dat er iets niet klopt. Dat geeft verwarring en een onveilig gevoel. En maakt wellicht dat de ander jouw stress overneemt.

Ruimte voor echt contact

Als de ander kan ontspannen in contact met jou, omdat jij relaxed bent, en hij mag zijn wie hij is met al zijn eventuele fieps en (bijzondere) interesses, zijn jullie gesprekken veel beter. Is er ruimte voor echt contact. Niet vanuit de ‘ik weet het wel’-instelling maar als een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat je de ander kan ontspannen in het contact met jou? Wil je meer weten over hoe je met meer rust en ontspanning om kunt gaan met autisme?
Kijk dan hieronder hoe je in kleine hapklare brokjes een aanpak ontdekt, die jou en je geliefde met autisme meer rust en minder stress oplevert.

Klik hier om ook te beginnen met 365 autismetips, lekker praktisch en to the point

  • Elke dag even aandacht voor autisme
  • Praktisch en compact
  • Elke ochtend in je mailbox
  • Leestijd 5 minuten per dag
  • Maandelijks alle tips in een overzichtelijk e-book

Wat anderen zeggen over de tips:

Ik ben heel blij met al je dagelijkse tips. Niet te veel ineens, heel fijn!
Partner van man met autisme

Eén verrassende nieuwe gedachte per dag en meteen goed bruikbaar.
Anna Gevers – Gecertificeerd Autismecoach

Conflicten en onbegrip zijn tot nul gereduceerd.
Willem, leidinggevende

Deze dagelijkse tip houdt me bewust en bij de les.
Vrouw met partner met autisme

De tips helpen mij om dingen in mijzelf te herkennen en hoe ik die tips zelf op mijn omgeving kan toepassen.
Vrouw met autisme

Klik hier om ook te beginnen met 365 autismetips. Honderden mensen gingen je al voor, met succes.