fbpx

“Mag ik zijn wie ik ben?

Renate zucht diep. Als ik bij mijn vriend thuis ben dan maakt het niet uit wat ik doe. Of ik nou gierend over de vloer rol, helemaal niks zeg, onzin uitkraam of loop te schreeuwen. Het mag er allemaal zijn.

Zijn wie ik ben

Maar thuis, met m’n ouders en broer erbij dan houd ik me in. Niet gewoon inhouden. Maar ik houd me echt heel erg in. Vooral als m’n broer er is. Ik durf niet druk te doen, want dan krijg ik op m’n lazer van m’n broer. Dan blaft hij: “Doe toch eens rustig, je bent geen kleuter meer.” Als hij weg is niet. M’n ouders zijn schatten en daar kan ik alles tegen zeggen. Soms bemoedert ze me wel wat veel, maar dat kan ik wel hebben.

Toch zou ik zo graag willen dat ik gewoon altijd mag zijn wie ik ben. Zonder mezelf anders voor te doen dan ik ben. Dat vraagt zoveel energie. Dan ben ik gewoon kapot daarna. Soms loop ik dan jankend weg en lig dan minstens een uur op bed. Daarna wil ik alleen maar op m’n kamer Netflixen en heb ik haat aan iedereen.

Minder gedoe

Het verhaal van Renate is niet raar. Veel, met name vrouwen en meisjes met autisme, passen zich steeds maar weer aan. Dat is ook wat er vaak vanuit de omgeving wordt verwacht van meisjes. Meisjes kijken naar wat anderen doen, en kopiëren dat. Als je dan merkt dat je daardoor in de smaak valt of minder gedoe hebt dan doe je dat.

Vrouwen met autisme leggen vaak ook de lat heel hoog voor zichzelf. Ze willen graag meedoen in de groep waarbinnen ze functioneren. Ze willen erbij horen. En ze hebben vaak moeite om hun emoties goed te reguleren waardoor ze lang last hebben van nare gevoelens en gedachtes.

Belangrijke zoektocht

Wat mooi is om te merken is dat Renate een heel belangrijke zoektocht is ingegaan. Wie ben ik? En daarbij op zichzelf reflecteert. Juist in de pubertijd zijn dit vraagstukken die heel passend zijn. Hoor ik er wel bij? Heb ik de juiste kleding en schoenen aan? Vinden anderen mij wel leuk? En waarom?

Zoveel mogelijk zichzelf zijn

Renate krijgt hulp van een autismecoach die samen met haar kijkt naar haar sterke punten en valkuilen. Ze onderzoeken hoe autisme doorwerkt in haar leven. Zodat ze zichzelf steeds beter begrijpt. En vandaar uit gaan ze aan de slag met het kijken van de belangrijke anderen in haar omgeving. Haar ouders, broer en vriend. Hoe zitten zij in elkaar? En hoe reageren zij op elkaar. Hoe kan ze zo veel mogelijk zichzelf zijn in contact met anderen?

Een leven lang plezier

Deze onderwerpen zijn niet zomaar even in een uurtje klaar. Heb je hierin ondersteuning nodig, dan kun je op onze hulp rekenen. Onze autismecoaches zijn gespecialiseerd in deze onderwerpen en helpen graag. Daar heb je, als je zelf autisme hebt, en de nabije omgeving een leven lang plezier van.

Bekijk hier de mogelijkheden voor specifieke coaching bij autisme.

Bekijk hier de mogelijkheden om je als autismecoach te bekwamen in deze thematiek.

Bekijk hier de mogelijkheden om als partner of ouder beter om te gaan met een geliefde met autisme.