fbpx

Onlangs kwam ik ’s ochtends mijn woonkamer binnen en hoorde water lopen. Ik speurde rond om te achterhalen waar het vandaan kwam. Het aquarium? Nee, gelukkig die niet. Waar kwam dan al dat water vandaan op de grond? Al zoekend kwam ik erachter dat er een lek in een radiator zat waar gestaag een stroom water uit liep. Mijn eerste reflex was een bakje eronder en het water van de vloer opvegen. Ik realiseerde me dat als dit de oplossing was, ik wel aan de gang kon blijven. Wat moest ik doen? Dit was een situatie die ik nog niet eerder bij de hand had gehad.

In mijn hoofd ging ik allerlei mogelijkheden na, ik merkte dat ik gespannen raakte. Met mijn logisch verstand kon ik er nog wel bij dat er behoorlijk wat water in het verwarmingssysteem zit. wat zit er in jouw gereedschapskofferHet was toch echt nodig om andere maatregelen te treffen. Maar ja… Ik ben geen loodgieter. Wat moest ik doen? Aan welke knoppen moest ik draaien? Wat heb ik nodig? Zat er ergens een hendel die ik moest overhalen? Alleen de radiator uitzetten hielp niet, het bleef maar stromen.

Dan toch maar hulp vragen. Zo gezegd zo gedaan. En gelukkig, dankzij de instructies van de alleraardigste loodgieter kon ik het water eindelijk stoppen met behulp van een stuk gereedschap.

Pfff… Opluchting! Deze uitdaging heb ik weer overwonnen.

Wat ben ik op zo’n moment blij dat we een gereedschapskoffer vol met handig gereedschap hebben en daar ook het juiste stuk in te vinden was. En dat ik wist, met een beetje hulp, waar ik het voor moest gebruiken ;-).

Door deze ervaring realiseerde ik mij weer dat dit ook vaak zo werkt bij mijn klanten. Een onvoorziene situatie zoals een kapotte auto waardoor je niet op tijd op je werk kunt komen. Een storing op het netwerk waardoor je net die belangrijke opdracht niet voor de deadline kunt inleveren. Een collega die de hele dag al de afdeling bezighoud met zijn misère van thuis. De eigen overprikkeling die zijn grenzen heeft bereikt.

Zo kun je dan tijden rondlopen met de gevolgen van situaties en ervaringen. Je merkt aan je lijf dat ze spanning en emoties oproepen. Maar wat moet je doen? Waar begin je? Hoe kun je het probleem oplossen? Kun je er zelf iets aan doen? Kan iemand anders er wat aan doen? Wil ik hulp inschakelen? En wie dan?

Je moet maar op het juiste idee komen op het juiste moment. De juiste oplossing, vaardigheid of truc uit je persoonlijke gereedschapskoffer trekken en weten hoe je die moet gebruiken in die situatie.

Wat is dan het geheim van meer ontspanning in de grote en minder grote uitdagingen van je leven? Dweilen met de kraan open is niet de juiste oplossing, daar zijn we vaak al snel achter. Beter is het om de oorzaak van het probleem op te lossen met de juiste kennis, vaardigheid of truc, voor zover dat tot de mogelijkheden behoort. Soms gebeurt het dat je nog iets mist of over het hoofd ziet. Een belangrijk detail, een inzicht, een vaardigheid die je wel beheerst maar niet toepast als het nodig is.

Richt je focus op het versterken van jouw persoonlijke gereedschapskoffer en leer hoe je die het best kunt inzetten. Met een pro-actieve instelling en de juiste vaardigheden en trucs in je koffer is het voor jou ook mogelijk om meer ontspannen om te gaan met de uitdagingen in je leven.

Wat zit er in jouw gereedschapskoffer aan vaardigheden, trucs, capaciteiten om de uitdagingen in het leven mee te overwinnen? En welke ontbreken er nog?